Η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί εκστρατεία εμβάθυνσης των στρατηγικών σχέσεων της χώρας με σημαντικές χώρες της μεσογειακής λεκάνης και της Μέσης Ανατολής, με τη σύγκληση τριών κορυφαίων διακυβερνητικών συμβουλίων μόλις τους πρώτους πέντε μήνες του 2025, σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας (ΑΣΣ) πραγματοποιούνται παράλληλα με τις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, τον Μάρτιο, και τον νεοεκλεγέντα καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο πρόσφατα, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος ηγέτης που έγινε δεκτός στην καγκελαρία μετά τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο, όταν συνεδρίασε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς παράγοντες στη Μέση Ανατολή. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση του ΑΣΣΣ επιστέγασμα της συστηματικής προσπάθειας οικοδόμησης της διμερούς σχέσης από την ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία, με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και την αύξηση της ελληνικής επιρροής στον αραβικό κόσμο.
Η Σαουδική Αραβία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της επιρροής της στον σουνιτικό και αραβικό κόσμο, αλλά και καθώς αποτελεί ισχυρό αντίβαρο στις τουρκικές φιλοδοξίες στην περιοχή. Ενδεικτικό είναι ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση επτά επιτροπών για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους, με επιτροπές που αφορούν την ασφάλεια, την άμυνα, τις επενδύσεις και το εμπόριο.
Στις 7 Μαΐου ακολούθησε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, όπου επισφραγίστηκε η αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε στρατηγικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη αξία στην συνεργασία με το Κάιρο, αναγνωρίζοντας την Αίγυπτο ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Ο κύκλος ολοκληρώθηκε με το δεύτερο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Ιταλίας, που φιλοξενήθηκε στη Ρώμη, όπου οι δύο χώρες υπέγραψαν 14 συμφωνίες, περιλαμβανομένου ενός μνημονίου για επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει το διπλωματικό κεφάλαιο που είχε χάσει την προηγούμενη δεκαετία και αποτελεί πλέον αξιόπιστο συνομιλητή όλων των χωρών της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ