Δεν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδών, στα στάδια της διύλισης, εμπορίας και λιανικής διάθεσης, όπως προκύπτει από την Έκθεση Δεύτερων Απόψεων που δημοσιοποίησε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της κανονιστικής παρέμβασής της στον κλάδο.
Ως εκ τούτου, προτείνει συγκεκριμένα ρυθμιστικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού και τη διευκόλυνση της εισόδου νέων παικτών, ιδιαίτερα μη καθετοποιημένων, στον κλάδο και θέτει τα προτεινόμενα μέτρα σε δημόσια διαβούλευση.
Τα βασικά προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν:
– Σύσταση Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ) για τη διευκόλυνση των εισαγωγών.
– Καταγραφή και εποπτεία των αποθηκευτικών χώρων για ενίσχυση της διαφάνειας και της πρόσβασης.
– Κατάργηση ρητρών αποκλειστικότητας σε συμβάσεις αποθήκευσης για άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό.
– Μείωση της διαφάνειας στις τιμές διύλισης για περιορισμό της σιωπηρής συμπαιγνίας.
– Αύξηση της διαφάνειας στη λιανική, με δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής ενημέρωσης των καταναλωτών σε πραγματικό χρόνο για τις τιμές καυσίμων.
Η Δεύτερη Έκθεση Απόψεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2025 και καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους, «με στόχο την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα ωφελήσουν τους καταναλωτές στην αγορά των καυσίμων» όπως αναφέρεται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ως εξής:
Κανονιστική Παρέμβαση στον κλάδο των πετρελαιοειδών / Δημοσίευση Β’ Απόψεων και Δημόσια Διαβούλευση επί προτεινόμενων μέτρων
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εκκινήσει τη διαδικασία Κανονιστικής Παρέμβασης σε Κλάδο της Οικονομίας σύμφωνα με το αρ. 11 του Ν. 3959/2011, προκειμένου να εξετάσει τον κλάδο των πετρελαιοειδών και ειδικότερα να αξιολογήσει εάν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στα τρία στάδια παραγωγής και διανομής (διύλιση, εμπορία και λιανική διάθεση) στις αγορές των πετρελαικών προϊόντων αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης στην ελληνική αγορά.
Η διαδικασία της Κανονιστικής Παρέμβασης επικεντρώνεται στην εξέταση συγκεκριμένων συνθηκών αγοράς, οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν σε προβλήματα στη λειτουργία της ανταγωνιστικής διαδικασίας, τα οποία δεν δύνανται να επιλυθούν με την εφαρμογή των άρθρων 1, 2 και 5 μέχρι 10 του Ν. 3959/2011. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να δημοσιοποιήσει τις απόψεις της ως προς τη μη ύπαρξη συνθηκών ανταγωνισμού στον υπό εξέταση κλάδο και να θέσει αυτές σε δημόσια διαβούλευση.
Υπενθυμίζεται ότι η Έκθεση Πρώτων Απόψεων της ΕΑ δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2024. Η Έκθεση αυτή ανέλυσε τη δομή και συνθήκες ανταγωνισμού σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας του κλάδου, το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς των πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, την εξέλιξη των τιμών, εμπορικών ροών και δεικτών κερδοφορίας στα στάδια διύλισης και εμπορίας, τον τρόπο τιμολόγησης των υπό εξέταση προϊόντων και τους παράγοντες που επηρέασαν τα επίπεδα τιμών στην περίοδο αναφοράς.
Η παρούσα Έκθεση Δεύτερων Απόψεων δημοσιεύεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11 Ν. 3959/2011, και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
Στη δημόσια διαβούλευση μπορεί να λάβει μέρος οποιοδήποτε πρόσωπο, ανεξάρτητα από την επίκληση έννομου συμφέροντος. Η κατάθεση των απόψεων νομικού προσώπου που συμμετέχει στη διαβούλευση γίνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του.
Η διάρκεια της διαβούλευσης διαρκεί έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 2025 και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους γραπτώς και επώνυμα ηλεκτρονικά (σε επεξεργάσιμη μορφή) στη διεύθυνση [email protected].
Σύνοψη προτεινόμενων μέτρων
Α. Ενίσχυση των εισαγωγών με σύσταση Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων
Προκειμένου να διευκολυνθεί η τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας για τη διενέργεια εισαγωγών, η ΕΑ θεωρεί κρίσιμης σημασίας τη σύσταση ενός ειδικού, ανεξάρτητου Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ). Ο φορέας αυτός θα τελεί υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ και θα τηρεί τα αποθέματα ασφαλείας για λογαριασμό των υπόχρεων έναντι καθορισμένου τιμήματος. Η σύσταση ΚΦΔΑ κρίνεται αναγκαία για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο στάδιο της διύλισης μέσω ενίσχυσης των εισαγωγών.
Β. Χαρτογράφηση και εποπτεία των αποθηκευτικών χώρων
Προτείνεται η θεσμοθέτηση της καταγραφής των αποθηκευτικών χώρων σε ένα ενιαίο μητρώο και από έναν αρμόδιο φορέα, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών.
Γ. Κατάργηση ρητρών αποκλειστικότητας στις συμβάσεις αποθήκευσης
Οι ρήτρες αποκλειστικότητας στις συμβάσεις αποθήκευσης δεν κρίνονται πρόσφορες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και προτείνεται η κατάργησή τους.
Δ. Μείωση της διαφάνειας στη διύλιση
Προτείνεται η μείωση της διαφάνειας στις τιμές διύλισης για περιορισμό της σιωπηρής συμπαιγνίας.
Ε. Αύξηση της διαφάνειας στη λιανική
Προτείνεται η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις τιμές καυσίμων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να διευκολυνθεί η σύγκριση τιμών και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.
Οι πρατηριούχοι θα πρέπει να ενημερώνουν το Παρατηρητήριο Τιμών για τις τιμές τους σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας έτσι στους καταναλωτές να επιλέγουν το φθηνότερο καύσιμο ανά πάσα στιγμή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ