Η Υπουργός Παιδείας άνοιξε σήμερα τον εθνικό διάλογο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με στόχο τη διαμόρφωση διακομματικής συναίνεσης για το Εθνικό Απολυτήριο και το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων.
«Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε, δεν θέλουμε να αλλάξουμε εν κινήσει το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά να του δώσουμε προοπτική», διαβεβαίωσε η Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «καμία αιφνιδιαστική αλλαγή και κανένας κίνδυνος για τις σημερινές τάξεις δεν θα υπάρξει».
Η Υπουργός τόνισε την ανάγκη υπερκομματικού διαλόγου, ώστε να οδηγηθούμε σε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου, που θα είναι εφαρμόσιμη από το 2029 – 2030. «Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο,τιδήποτε γίνεται στην εκπαίδευση θέλει χρόνο», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι οι μαθητές που βρίσκονται ήδη στο λύκειο δεν θα επηρεαστούν από αλλαγές στη διαδικασία εξετάσεων.
Η Υπουργός, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τους εκπαιδευτικούς, επιδιώκει να μετατοπίσει το βάρος από την εξεταστική λογική προς μία προσέγγιση που να δίνει έμφαση στην συνολική διαδρομή και πρόοδο του μαθητή.
Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πανελλαδικών εξετάσεων με ένα νέο μοντέλο που επικεντρώνεται στον μαθητή τονίστηκε ως κρίσιμη, καθώς οι εξετάσεις έχουν αποδειχθεί στρεσογόνες για τους μαθητές, με ιδιαίτερη επίδραση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η Υπουργός υπογράμμισε «είναι σωστός ο χρονισμός, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για να έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας», ώστε να συζητηθούν οι απαραίτητες αλλαγές και να αναμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα.
Η πρόταση για το Εθνικό Απολυτήριο περιλαμβάνει τη σύνδεση των πανελλαδικών εξετάσεων με ουσιαστικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου.
Η Υπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία θα είναι βασικό εργαλείο στο νέο σύστημα και η σημασία ενός αξιόπιστου τίτλου σπουδών που θα ανοίγει δρόμους όχι μόνο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και για την προσωπική ανάπτυξη των μαθητών.
«Κομμάτι του Εθνικού Απολυτηρίου θα είναι και το κρατικό πιστοποιητικό για την πληροφορική», ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία της εξειδίκευσης και της γνώσης στην ψηφιακή εποχή.
Η Υπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της για έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο γύρω από τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Η παρέμβαση του καθηγητή γλωσσολογίας Γιώργου Μπαμπινιώτη τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και την επείγουσα ανάγκη αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα που θα ενισχύουν την τεχνική εκπαίδευση και θα περιορίσουν τη φροντιστηριακή εξάρτηση.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, πρότεινε τη διαμόρφωση ενός πλαισίου εθνικού διαλόγου για το Λύκειο που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές ομάδες και θα συλλέξει τα πρώτα συμπεράσματα σε ένα έτος.
Η αναγκαιότητα ενός ειλικρινούς διαλόγου που θα συνδυάζει την εκπαίδευση με τις κοινωνικές ανάγκες επισημάνθηκε εκ νέου από όλους τους συμμετέχοντες στο διάλογο, με στόχο την επίτευξη μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που να προάγει την ισότητα και την πρόσβαση για όλους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ