Μειωμένες σε 4 από 7 είναι οι συστάσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη που δημοσιεύθηκε σήμερα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 15 χωρών της ΕΕ με τις λιγότερες συστάσεις.
Φέτος, αφαιρέθηκε η σύσταση για έγκαιρη και αποτελεσματική διαβούλευση στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ενίσχυση του ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), ενώ σημαντική είναι και η βελτίωση στην προστασία ΜΜΕ-δημοσιογράφων και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναγνωρίζεται η θετική συμβολή των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του ΤΑΑ στην απονομή δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου.
Η εν λόγω Έκθεση αποτυπώνει την κατάσταση του κράτους δικαίου σε κάθε κράτος-μέλος χωριστά, καθώς και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέσσερις βασικούς τομείς: συστήματα δικαιοσύνης, πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς, ελευθερία και πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και άλλα θεσμικά ζητήματα που συνδέονται με τα θεσμικά αντίβαρα ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, «η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει υψηλές επιδόσεις στην αξιολόγηση, με διαπιστωμένη πρόοδο σε όλες τις συστάσεις που διατύπωσε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει οριζοντίως τις σημαντικές και ευρύτατες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναλυτικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι από το έτος 2022, σε σύνολο επτά (7) συστάσεων, η χώρα μας έχει συμμορφωθεί σε τρεις: συμμετοχή του δικαστικού σώματος στην επιλογή της ηγεσίας του και σύσταση για ενίσχυση του ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του 2024 είχε δώσει μεγάλη έμφαση στη ρύθμιση για την συμμετοχή του δικαστικού σώματος στην επιλογή της ηγεσίας του, διαπιστώνοντας «πλήρη εφαρμογή» από τη χώρα μας της σχετικής σύστασης του 2023.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας για την ετήσια έκθεση σημειώνει:
«Εντός του 2024, ούτε ένα νομοσχέδιο υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση. Από τον Ιανουάριο του 2024, το 84,3% των νομοσχεδίων αποτέλεσαν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης…
Επιπλέον, διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, ως προς την ενίσχυση της διαδικασίας για την προστασία των δημοσιογράφων.
Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης τη λειτουργία των Μητρώων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία ενισχύουν τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετία που δοκίμασε βαθιά τους θεσμούς και την κοινωνία μας…».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε: «Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση μέσω των μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας και την επιτάχυνση της ελληνικής δικαιοσύνης αποδίδει σταθερά καρπούς».
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας δήλωσε: «Η φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου επιβεβαιώνει τη σταθερή πρόοδο της Χώρας μας».
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Η φετινή ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου αποτελεί μια ακόμα θετική επιβεβαίωση των συστηματικών προσπαθειών της κυβέρνησης για την ενίσχυση της θεσμικής θωράκισης…».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ