Φάμελλος: Ο πλουραλισμός της οικονομίας ως θεμελιώδης αρχή του ΣΥΡΙΖΑ

Φάμελλος: Ο πλουραλισμός της οικονομίας ως θεμελιώδης αρχή του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο δυτικός κόσμος απομακρύνεται τα τελευταία χρόνια από τις αρχές της ανάλυσης, του σχεδιασμού και του προγραμματισμού της οικονομίας, όπως και από βασικές αρχές της επιστήμης, του ορθολογισμού και της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η θεοποίηση του γρήγορου κέρδους και η κυριαρχία των υποκριτικών επιχειρημάτων της ελεύθερης αγοράς, οδηγούν σε εκτεταμένες αβεβαιότητες την αγορά και τις κοινωνίες. Όπως ανέφερε, οι απανωτές κρίσεις «ασφάλειας», από την οικονομική κρίση του 2010 μέχρι τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ σε συνδυασμό με το «λανθασμένο κυρίαρχο οικονομικό και πολιτικό μοντέλο», αυξάνουν τις «ανισότητες».

«Η κυριαρχία του νόμου του ισχυρού είτε σε παγκόσμιο επίπεδο είτε σε επίπεδο γειτονιάς θα έχει μόνο ηττημένους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά τις πιθανές «απαντήσεις», είπε ότι περιλαμβάνουν τόσο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η ευρωπαϊκή ενοποίηση, όσο και εθνικές.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει την ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω παραγωγικών επενδύσεων και την προώθηση της καινοτομίας, εστιάζοντας σε μια κυκλική, κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή οικονομία. Ξεκαθάρισε, δε ότι «χωρίς ισχυρό ιδιωτικό τομέα δεν θα έχουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος», ώστε να ξεπεραστούν οι «ιδεοληψίες που ακούγονται πολύ συχνά για την Αριστερά».

Συνεχίζοντας, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, καταλογίζοντάς της συγκεκριμένες αποτυχίες από την ακύρωση της αναπτυξιακής στρατηγικής που τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τα «απογοητευτικά» νούμερα της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης.

Σημείωσε, δε ότι η βασική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «ο πλουραλισμός της οικονομίας», σε αντίθεση «με το σημερινό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο, που στηρίζει τα καρτέλ και τα υπερκέρδη τους».

Σε συνέχεια της «χαμένης ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει να μπει ένα «ειδικό τέλος» στα 4,7 δισ. των κερδών των συστημικών τραπεζών, με σκοπό να «γυρίσει στην οικονομία», επωφελούμενος σχεδόν 800.000 επιχειρήσεις, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Εξάλλου, πρότεινε την ενίσχυση του ρόλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στο «υπερπλεόνασμα» των 11,4 δισ., τόνισε ότι τα επιπλέον 6,5 δισ. «λείπουν από την αγορά, τις επενδύσεις, το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το πέτυχε όχι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά από «έμμεσους άδικους φόρους».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και σε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και για τη στήριξη του επιχειρείν.

«Υπάρχουν εργαλεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιστρέφει με σοβαρό προφίλ και δεν θα διαλέξουμε ανάμεσα στη φτώχια και την ανασφάλεια,» σημείωσε ο Φάμελλος, τονίζοντας πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπηρετούν τόσο «την επιστήμη και την οικονομική ανάπτυξη» όσο και την «κοινωνική δικαιοσύνη».

Loading

Play