Φράγμα της ΔΕΗ θέτει σε κίνδυνο τον προστατευόμενο Αώο, καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Φράγμα της ΔΕΗ θέτει σε κίνδυνο τον προστατευόμενο Αώο, καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Η έλλειψη οικολογικής ροής του φράγματος της ΔΕΗ υπονομεύει την αειφορία του ποταμού Αώου στην Ελλάδα. Ο Αώος, το τελευταίο ποτάμι της Ελλάδας που ρέει ελεύθερα προς τη θάλασσα, κινδυνεύει από το υδροηλεκτρικό φράγμα της ΔΕΗ, το οποίο βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή Natura. Η παρέμβαση αυτή ανακατευθύνει τα νερά προς τη λεκάνη του Αράχθου, όπως αποκαλύπτει μελέτη που δημοσίευσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η έλλειψη οικολογικής παροχής έχει οδηγήσει σε μείωση των ειδών και του πληθυσμού ιχθυοπανίδας και δραματική απώλεια βιοτόπων. Σύμφωνα με τη μελέτη των οργανώσεων MedINA, Riverwatch και EuroNatur, μεταξύ των απειλούμενων ειδών βρίσκεται και η βαλκανική πέστροφα (Salmo farioides), που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους.

Ο Αώος (Vjose στα αλβανικά), πηγάζει στη Βάλια Κάλντα της Βόρειας Πίνδου, διανύει 70 χλμ στην Ελλάδα και 200 στην Αλβανία πριν εκβάλλει στην Αδριατική. Το ποτάμι φιλοξενεί περίπου 1.000 είδη ζώων και φυτών, συμπεριλαμβανομένου του απειλούμενου ευρωπαϊκού χελιού και αρκετών ενδημικών φυτών. Η έλλειψη οικολογικής παροχής από το φράγμα Πηγών Αώου είναι παράνομη, υποστηρίζουν οι οργανώσεις. Παράλληλα, με πρόσφατες αποφάσεις σε Ελλάδα και Αλβανία, το ποτάμι έχει τεθεί υπό καθεστώς προστασίας σε όλο το μήκος του.

Η μελέτη αναφέρεται στο φράγμα Πηγών Αώου που κατασκευάστηκε το 1987 και βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, σε περιοχή του δικτύου Natura 2000. Το νερό που συγκεντρώνεται στον ταμιευτήρα δεν συνεχίζει τη φυσική του πορεία προς τον ποταμό Αώο, αλλά εκτρέπεται προς την λεκάνη απορροής του Αράχθου για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση του τμήματος του Αώου κάτω από το φράγμα, το οποίο έχει πλέον μετατραπεί σε ρυάκι.

Η μελέτη επισημαίνει την αναγκαιότητα θέσπισης μόνιμης ελάχιστης οικολογικής παροχής 0,37 m³/sec, ισοδύναμης με τη μέση θερινή ροή πριν την κατασκευή του φράγματος. Επιπλέον, προτείνεται η θέσπιση συμπληρωματικής ροής ίσης με το 20% της μέσης ημερήσιας παροχής προτού κατασκευαστεί το φράγμα. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι ο ΔΕΔΗΕ θα έπρεπε να χρησιμοποιεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στις Πηγές Αώου ως μονάδα αιχμής και όχι βάσης, αποφεύγοντας τη συνεχή λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play