Γ. Φλωρίδης για την υπόθεση Τριαντόπουλου: Το Δικαστικό Συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο για εξαιρέσεις δικαστών

Γ. Φλωρίδης για την υπόθεση Τριαντόπουλου: Το Δικαστικό Συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο για εξαιρέσεις δικαστών

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης όφειλε να στείλει στην Βουλή, χωρίς καμία εξαίρεση, το σύνολο των ανώτατων δικαστών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να κληρωθούν ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου», που θα εξετάσει την υπόθεση Τριαντόπουλου. Αυτό τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε σχετικές επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός απέρριψε τα «περί μαγειρεμάτων» στους καταλόγους που αποστάλθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης με τους υποψήφιους ανώτατους δικαστικούς, αναρωτώμενος: «Πώς θα ήταν δυνατόν να μπορούσε κανείς να μαγειρέψει το οτιδήποτε, όταν είναι γνωστά και δημοσιοποιημένα τα ονόματα των ανώτατων δικαστών του Αρείου Πάγου ή του ΣτΕ και δεν υπάρχει ένας πολίτης που να μην τα γνωρίζει;».

«Η μόνη αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης είναι να στείλει το σύνολο των καταλόγων. Στους καταλόγους αυτούς, δίπλα σε κάθε όνομα είχε και τον χρόνο της αφυπηρέτησης του κάθε δικαστή, έτσι ώστε η Βουλή που θα κάνει την κλήρωση να γνωρίζει εάν θα πρέπει ένας δικαστής να τεθεί στην κλήρωση ή όχι». Υπογράμμισε δε, ότι «οι διαδικασίες εξαιρέσεων δικαστών μπορεί να γίνουν από το ίδιο το Συμβούλιο των Δικαστών του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ. Από κανέναν άλλο».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «τις προηγούμενες ημέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα ψέμα από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης ότι κάτι μαγειρεύουμε, καθώς κάποιοι ζουν με τα ψέματα. Αποδείχθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αποστείλει το σύνολο των υπηρετούντων δικαστών και εισαγγελέων στον Άρειο Πάγο».

«Η κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου είναι διαδικασία της Βουλής. Το υπουργείο είχε μία μόνο αρμοδιότητα, να στείλει τον κατάλογο. Τον έστειλε με πλήρη σύνθεση». Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «ούτε η Βουλή ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορούν να εξαιρέσουν κάποιον από την κλήρωση».

Στο ερώτημα εάν θα ζητήσει την εξαίρεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο υπουργός απάντησε ότι «δεν μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση κληρωθέντος από την Βουλή. Αλλοίμονο στην Δημοκρατία, εάν είχε μια τέτοια δυνατότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης».

Το θέμα αναμένεται να τεθεί αύριο στο επίκεντρο της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, όπου εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών» που ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή.

Loading

Play