«Η διάταξη της τροπολογίας σχετικά με τις απαγορεύσεις σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εταιρείες της αλλοδαπής θεσπίζεται προκειμένου να γίνουν πιο καθαρά και πιο σφιχτά τα πράγματα για τους πολιτικούς», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, υποστηρίζοντας τη σχετική ρύθμιση και απορρίπτοντας τις διαφωνίες της Αντιπολίτευσης.
Ο κ. Φλωρίδης, αναλύοντας την διάταξη της τροπολογίας ανέφερε ότι με αυτήν όλοι οι πολιτικοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι κ.λ.π. δεν μπορούν πλέον να έχουν καμία δραστηριότητα σε καμία επιχείρηση της αλλοδαπής. Με τη δεύτερη παράγραφο της ίδιας διάταξης, άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι στο σύνολό τους σχεδόν, δηλαδή όσοι έχουν θέση από γενικού διευθυντή και άνω, δεν μπορούν να ασκήσουν οι ίδιοι ή με παρένθετα πρόσωπα καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρες ειδικού φορολογικού καθεστώτος και δεν μπορούν να ασκήσουν δραστηριότητα σε καμία χώρα που δεν συνεργάζεται φορολογικά με την χώρα μας. Με το τελευταίο εδάφιο αυτής της παραγράφου, αυτή η απαγόρευση είναι και για τους πολιτικούς της πρώτης παραγράφου. Συνεπώς, έχουμε πλήρη απαγόρευση για τους πολιτικούς», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά και με καθαρό τρόπο για ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα και όλους τους κρατικούς αξιωματούχους».
Αντίθετα, νωρίτερα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη διάταξη και τη σκοπιμότητά της.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος υποστήριξε ότι με αυτή τη διάταξη νομιμοποιείται η συγκάλυψη συμφερόντων πολιτικών προσώπων μέσω τρίτων. Προειδοποίησε ότι «αδυνατίζει η δήλωση περιουσιακής κατάστασης των πολιτών, καθώς οι συγγενείς δεν θα υποχρεούνται πια να αποκαλύπτουν τη συμμετοχή τους, εφόσον αυτή δεν απαγορεύεται» και τόνισε πως «ανοίγει ένα επικίνδυνο παραθυράκι για να έχουν συμφέροντα μέσω τρίτων χωρίς νομικές συνέπειες κάποιοι».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης δήλωσε ότι «η απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες υπάρχει από το 2003» και αναρωτήθηκε «ποια ήταν η ανάγκη να έρθει αυτή η διάταξη στην νυχτερινή τροπολογία». Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «φέρατε αυτή την τροπολογία για τους συγγενείς πρώτου βαθμού και τις συζύγους των πολιτικών προσώπων που μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε ανώνυμες εταιρείες του εξωτερικού».
Άλλοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Στέλιος Φωτόπουλος, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τους μηχανισμούς ελέγχου που δεν υπάρχουν, καθώς και τη σκοπιμότητα της ρύθμισης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση είναι φωτογραφική και θα την καταψηφίσουν.
Την απόσυρση της ρύθμισης ζήτησε και η Ανεξάρτητη βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου, που ανήκει στο Κίνημα Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τους Απόδημους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ