«Οι καιροί είναι γεμάτοι προκλήσεις και η κατάσταση γίνεται συνεχώς χειρότερη γιατί δεν υπάρχει ούτε μια πρόκληση που να περιορίζεται μόνο σε μια χώρα ή σε μια περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και νέα πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αναλένα Μπέρμποκ. Η επιθετικότητα δεν είναι περιφερειακό ζήτημα. Επηρεάζει όλο τον κόσμο αυτό που συμβαίνει στη Συρία και στην Ουκρανία. Το ίδιο συμβαίνει και με την ασφάλεια τροφίμων, με το κλίμα, με την τεχνητή νοημοσύνη. Όλα προκαλούν ένα ντόμινο εξελίξεων, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επισημαίνοντας τη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων, τόνισε ότι αυτή «είναι η στιγμή για την ΕΕ να σηκώσει ανάστημα και να πει ότι είμαστε εδώ να συζητήσουμε». Όλα τα μέλη του NATO, εκτός από την Ισπανία, ψήφισαν το 3,5% για αμυντικές δαπάνες. Πιστεύω ότι μερικές φορές είμαστε πολύ νάρκισσοι, καθώς νιώθουμε πως είμαστε πολύ καλοί και έχουμε απεριόριστους πόρους για να τα κάνουμε όλα.
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε τη σημασία ενός δυνατού κοινωνικού κράτους στην ΕΕ ως βασικό αφήγημα της ευρωπαϊκής κουλτούρας, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς απέναντι στην κοινωνία. «Η Δύση πρέπει να μείνει ενωμένη, γιατί αυτή είναι η ουσία της κουλτούρας μας», επεσήμανε.
Όπως τόνισε, στην Ευρώπη «συμφωνούμε στις αρχές, το πρόβλημα είναι ότι διαφωνούμε στα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε το τελικό αποτέλεσμα».
Επισήμανε ότι είμαστε στην 3η φάση στην γεωπολιτική Ευρώπη, η οποία έχει αλλάξει τελείως το σκηνικό. «Το να είναι κανείς γεωπολιτική δύναμη σημαίνει ότι έχεις μια άποψη για τα φαινόμενα».
Αναφερόμενος στην κρίση, είπε ότι «η Ευρώπη βασιζόταν κατά 50% στο ρωσικό φυσικό αέριο, τώρα βασίζεται κατά 10%», προσθέτοντας ότι αυτές οι εξελίξεις μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο δυνατοί σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Πιστεύω στο ευρωπαϊκό όραμα, ότι στην Ευρώπη έχουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο της κουλτούρας, της ιστορίας, της προσχώρησης σε αρχές», δήλωσε. «Πρέπει να έχουμε όραμα, να επενδύουμε στο μέλλον».
Από την πλευρά της, η Αναλένα Μπέρμποκ σημείωσε ότι «ό,τι συνέβη στη Συρία και στη Μέση Ανατολή επηρεάζει αρνητικά την Ευρώπη». Ερώτηση σχετικά με την Κίνα, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε έξυπνοι ώστε να κατανοούμε τι συμβαίνει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια νέα γεωπολιτική διαμόρφωση.
Επισήμανε ότι η ΕΕ είναι ικανή να πετύχει τις αλλαγές που χρειάζονται και το απέδειξε το Σαββατοκύριακο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αναφερόμενη στις κυρώσεις και τη στήριξη της πολιτικής αλλαγής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ