Γ. Γεραπετρίτης: Η στρατηγική της Ελλάδας για ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ενεργή διπλωματία

Γ. Γεραπετρίτης: Η στρατηγική της Ελλάδας για ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ενεργή διπλωματία

Η Ελλάδα, την τελευταία διετία έχει επιλέξει έναν πολύ συγκεκριμένο δρόμο, της ενίσχυσης της θέσης της στον παγκόσμιο χώρο, της ανάπτυξης ισχυρών διεθνών συμμαχιών και, από την άλλη πλευρά, μιας ενεργούς διπλωματίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Naftemporiki TV.

Ανέφερε πως έχουμε διαμορφώσει με την Τουρκία μια λειτουργική σχέση και υπάρχει ένας δομημένος διάλογος, ο οποίος συνεχίζεται.

Όπως υπενθύμισε, είχαμε τη συνεδρίαση του Πολιτικού Διαλόγου και τις συζητήσεις στη βάση της Θετικής Ατζέντας, άρα υπάρχουν δίαυλοι για να μην δημιουργούνται εντάσεις και κρίσεις. Πρόσθεσε ότι δεν έχουμε κάποια θεαματική εξέλιξη για τα μείζονα θέματα που αφορούν τις οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών, αλλά παρατήρησε ότι σήμερα έχουμε ελαχιστοποιήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου σχεδόν μηδενίζοντάς τις, όπως έχουμε μηδενίσει σχεδόν και τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.

Αναφέρθηκε επίσης στα θαλάσσια πάρκα και την προκήρυξη των οικοπέδων για εκμετάλλευση νοτίως της Κρήτης, όπου είχαμε το ενδιαφέρον ενός αμερικανικού κολοσσού, επισημαίνοντας ότι οι θαλάσσιες ζώνες αξιολογούνται και από την αγορά.

Σημείωσε ότι οι αντιδράσεις από την Τουρκία και τη Λιβύη ήταν αναμενόμενες και πως η Ελλάδα θα πρέπει πλέον να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επεσήμανε πως έχουμε καταφέρει να απομειώσουμε εντάσεις και εστίες κινδύνου, όπως είναι το μεταναστευτικό και οι παραβιάσεις, χωρίς να έχει υπάρξει καμία παραχώρηση στα ελληνοτουρκικά. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη διείσδυση της Τουρκίας στη Λιβύη και τον αντίκτυπο του τουρκολιβυκού μνημονίου στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κατέληξε, τονίζοντας την ανάγκη για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο, και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τεχνικές συζητήσεις με τη Λιβύη για τη δική της οριοθέτηση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Chevron, ένας σημαντικός ενεργειακός κολοσσός, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περιοχή, γεγονός που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, σημείωσε τη σημασία του έργου και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.

Η συζήτηση γύρω από τον κανονισμό SAFE προκάλεσε αναφορά στην ανάγκη να εξετάζονται τα εθνικά συμφέροντα των κρατών μελών, με τον υπουργό να υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει χώρες εκτός ΕΕ.

Loading

Play