«Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τη Λιβύη, αντιθέτως, προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε μια ισορροπία στην εξωτερική μας πολιτική», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του σε διαδικτυακή εκπομπή του protothema.gr.
Όπως διευκρίνισε, υπήρχε μια σχετική ανισορροπία, καθώς η Δυτική Λιβύη ήταν αρκετά πιο προσκολλημένη σε ξένους παράγοντες και «προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση και στις δύο πλευρές, νομίζω με σχετική επιτυχία». Ενεργοποιήσαμε όλους τους διαύλους τους διπλωματικούς και στις δύο πλευρές, περιλαμβάνοντας το προξενείο μας στη Βεγγάζη και την πρεσβεία μας στην Τρίπολη, έτσι ώστε να οικοδομηθεί μία βασική σχέση διπλωματικής εμπιστοσύνης. Η Λιβύη είναι μία χώρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα.
Ο ίδιος θα επισκεφθεί τη Βεγγάζη στις 6 Ιουλίου και την Τρίπολη στις 15 Ιουλίου, σημειώνοντας πως ήταν δύσκολο να συμπέσουν οι ημερομηνίες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. «Δεν είναι μόνο η πολιτική πίεση που μπορείς να ασκείς σε διπλωματικό επίπεδο στην ίδια τη χώρα. Θα πρέπει να γίνει μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Η Λιβύη έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι ένα κράτος που de facto έχει δύο εξουσίες», πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν θα μπει ποτέ σε μια λογική πλειοδοσίας και εξαγοράς» και τόνισε την αξία των αρχών της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου. Επιπλέον, επισήμανε ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι ανυπόστατο και άκυρο, καθώς δεν τηρεί τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό και ότι «το ζήτημα του μεταναστευτικού είναι ένα θέμα που το χειριζόμαστε». Με υπεύθυνη πολιτική, αποφασίσαμε να υπάρξει επιτήρηση των συνόρων έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις ζωές στη Μεσόγειο.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα «δεν έχει χάσει το παιχνίδι της Λιβύης», και ότι «θα ζητήσω από τις δύο πλευρές της Λιβύης να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις και για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Αναλογίστηκε τη σημασία των θαλάσσιων πάρκων και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις για αυτά θα γίνουν πολύ σύντομα.
Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε επίσης ότι «η Chevron έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον», και η εμπλοκή της στην Ελλάδα δημιουργεί προϋποθέσεις για πολιτική σταθερότητα, καθώς και για τη στήριξη του Διεθνούς Δικαίου.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι η Ελλάδα διατηρεί «πολύ καλές διπλωματικές διόδους» με τη νέα αμερικανική Διοίκηση και ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε δημοφιλής, αλλά δεν θα αλλάξω γνώμη εάν η κριτική γίνεται από ιδιοτελή κίνητρα».
Στο ερώτημα γιατί υπήρξε παράταση στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, σημείωσε ότι δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο εκείνο που να μπορούμε να αγγίξουμε τα μεγάλα θέματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
«Αυτό που έχουμε καταφέρει τα δύο τελευταία χρόνια, να μην προκαλούνται κρίσεις, είναι μια σημαντική πρόοδος», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ