Γ. Οικονόμου: «Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κατάσταση»

«Η Αστυνομία είναι προετοιμασμένη για να διαχειριστεί την κατάσταση ανάλογα το πώς αυτή θα εξελιχθεί» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ 100,3» σχετικά με τις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στο Νέο Ηράκλειο με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία δύο στελεχών της Χρυσής Αυγής το 2013.

«Εδώ και πάρα πολλές ημέρες, από τις πληροφορίες που έχουμε, παρακολουθούμε μία κινητικότητα με αφορμή την σημερινή μέρα, που προγραμμάτιζαν κάποιες εκδηλώσεις διότι συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη δολοφονία δύο στελεχών της Χρυσής Αυγής το 2013. Και αυτό κινητοποίησε μία αντιπαράθεση μεταξύ μπαχαλάκηδων, αντιεξουσιαστών, φασιστών, ακροδεξιών, με πληροφορίες για προσκλήσεις από το εξωτερικό, ακροδεξιών για κάθοδο στην Αθήνα και από άλλες πόλεις της Ελλάδας.» τόνισε ο υπουργός.

propoli

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι : «η Ελληνική Αστυνομία δραστηριοποιήθηκε έγκαιρα, ως όφειλε, μέσω διεθνών επαφών ζήτησε πληροφορίες από χώρες, εάν υπήρχαν τέτοιου είδους ενδείξεις, οι όποιες πληροφορίες και ονόματα μας ήρθαν, τις αξιοποιήσαμε. Χθες βράδυ είχαμε στο «Ελ. Βενιζέλος» τη σύλληψη 21 ατόμων, τα οποία κρατούνται και θα κινηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για να φύγουν, να επιστρέψουν πίσω».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Οικονόμου υπήρξαν και αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις και στην Θεσσαλονίκη, Ελλήνων, που προγραμμάτιζαν να κατέβουν στην Αθήνα για την απαγορευμένη αυτή εκδήλωση, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνται στη Θεσσαλονίκη.

«Γενικώς έχουμε αναπτύξει τις δυνάμεις και είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κατάσταση και σε ό,τι αφορά στην πλευρά των ακροδεξιών, των νεοναζί, των φασιστών και από την πλευρά των αντιεξουσιαστών» σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «Η αστοχία εκείνη του δεν υπάρχει περίπτωση, ποτέ, να επαναληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να υπάρχει τέτοιος όγκος πληροφορίας και τουλάχιστον την πληροφορία που φτάνει στην ΕΛ.ΑΣ., που λέει, πόσα άτομα θα έρθουν, να μην γίνονται οι ενδεδειγμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Τα έχουμε πει πολλές φορές για εκείνα τα πράγματα, να μην επανερχόμαστε τώρα.»

Στην συνέχεια ο κ Οικόνομου υπογράμμισε ότι «Ζούμε σε μία περίοδο αρκετά ταραγμένη. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, θα έλεγα από την αρχή του Φθινοπώρου, η Ελληνική Αστυνομία, έχει διακρίνει μία κινητικότητα, στον χώρο των αντιεξουσιαστών, μία κινητικότητα που πυροδοτείται από μία σειρά από ζητήματα, και προφανώς και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και από τις διάφορες διαδικασίες που έχουμε σε εξέλιξη και στην Αθήνα, με την κατασκευή του μετρό στα Εξάρχεια, με διάφορα πράγματα που προσπαθούν να τους βάλουν περιβαλλοντικό πρόσημο. Είμαστε σε μία κινητικότητα την οποία οφείλουμε να παρακολουθούμε.»

Αναφορικά με φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι: «Είμαστε αντιμέτωποι με μία κουλτούρα βίας, η οποία έχει αυξημένη ένταση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και αλλού. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή φάση αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, παρά τις αδυναμίες που έχουμε. Δεν είναι ώρα ούτε για διαπιστώσεις ούτε για να συζητάμε τις αδυναμίες που έχουμε .Είναι ώρα για να δούμε πώς θα αξιοποιούμε καλύτερα τις δυνάμεις που έχουμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Στη συντεταγμένη Πολιτεία κανείς δεν μπορεί να υποκαθιστά τα όργανα που είναι αρμόδια και επιφορτισμένα από το Σύνταγμα και τους Νόμους να τους επιβάλλουν. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε σε κάθε περίπτωση. Το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας το συζητάμε τώρα στην αστυνομική του διάσταση, αλλά νομίζω ότι είναι ο τελευταίος κρίκος η αστυνομική του διάσταση, διότι εκκινεί από μία σειρά αποτυχίες κοινωνικές, εκπαιδευτικές, οικογενειακές, από την ανάπτυξη μίας κουλτούρας βίας που έχει κατακλύσει τη νέα γενιά για διάφορους λόγους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της θανατηφόρας παράσυρσης γυναίκας από λεωφορείο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading