Η τροπολογία Γεραπετρίτη προειδοποιεί τους διακινητές να σταματήσουν την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους διακινητές, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκείνων που βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης δυσκολίας. Η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή και η χώρα περιβάλλεται από περιοχές που πλήττονται από εμφύλιες συρράξεις.
Ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που υφίσταται σήμερα στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι στο Σουδάν υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να υποδεχθούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός εστίας και σε δυσκολία επιστροφής.
Σχετικά με τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η αναφορά του σχετικά με την κατάσταση πολιορκίας είναι υπερβολική και δεν έχει έρεισμα στη συνταγματική θεωρία. Σημείωσε πως το άρθρο 48 του Συντάγματος αφορά την κατάσταση πολιορκίας και πως οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παραμένουν σε ισχύ.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους διακινητές ώστε να σταματήσουν την εκμετάλλευση των ανθρώπων και τόνισε τη σημασία της διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει δυσανάλογο βάρος από τις μεταναστευτικές ροές.
Καταλήγοντας, επεσήμανε την ανάγκη καλών σχέσεων με τη Λιβύη για την επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό και την σημασία της συνεργασίας στη διπλωματική επικοινωνία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr