Γιάννης Μπούγας: Αναβάθμιση και επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης χωρίς εκπτώσεις – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Γιάννης Μπούγας: Αναβάθμιση και επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης χωρίς εκπτώσεις – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ποινική δικονομία. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ανοιχτή σε προτάσεις κομμάτων και φορέων και θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές. Κάλεσε δε τα κόμματα να υπερψηφίσουν μία θεσμική παρέμβαση που θα βελτιώσει, θα αναβαθμίσει ποιοτικά και θα επιταχύνει, χωρίς εκπτώσεις, την απονομή της δικαιοσύνης. Η αντιπολίτευση εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου αλλά και τους στόχους του.

Ο κ. Μπούγας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλης σημασίας θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο και καλά μελετημένο συνολικό σχεδιασμό για τη σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «μονότονη, αφοριστική πολιτική, χωρίς όμως να καταθέτει καμία πρόταση». Ανακοίνωσε δε ότι «μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους ο κώδικας εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών, για να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της αστικής δίκης».

«Όταν θέλουμε 1400 ημέρες για την έκδοση οριστικής απόφασης στο μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει απαθής» είπε ο υφυπουργός. «Όταν έχουμε τον βραδύτερο ρυθμό στην απονομή της δικαιοσύνης σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η απάντηση της αντιπολίτευσης σε αυτή την πραγματική κατάσταση δεν μπορεί να είναι ‘αφήστε τα πράγματα, όπως είναι’», σημείωσε.

Ως σημαντικές τομές του νομοσχεδίου, προέβαλε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούγας τα παρακάτω:

– Με την κατάθεση του δικογράφου, προσδιορίζεται δικάσιμος.

– Ο ψηφιακός φάκελος θα σχηματίζεται με την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου. Όπως είπε, «μέχρι τέλος του έτους θα λειτουργήσει πιλοτικά ο ψηφιακός φάκελος στις κτηματολογικές διαφορές, έτσι ώστε στον ψηφιακό τόπο του κτηματολογίου να μπορούν οι διάδικοι, ο κτηματολογικός δικαστής, να ανατρέχουν και να ανασύρουν τα στοιχεία χωρίς να χρειάζεται πολύωρη αναμονή στα κτηματολογικά γραφεία, φωτοτυπίες των εγγράφων ή άλλα πράγματα που ταλανίζουν σήμερα και τους δικηγόρους και τους διαδίκους».

– Την πρόβλεψη έκδοσης διάταξης, για πρώτη φορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Για τυπικές πλημμέλειες, οι οποίες δεν μπορούν να θεραπευτούν και αφορούν στην αγωγή, ο δικαστής θα μπορεί να εκδίδει διάταξη, έτσι ώστε λίγους μήνες μετά την άσκηση της αγωγής, ο διάδικος να πληροφορείται ότι υπάρχει τυπική πλημμέλεια και να μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να εμείνει στην αγωγή», διευκρίνισε.

Ο κ. Μπούγας χαρακτήρισε «σημαντική καινοτομία» την πρόβλεψη για αποκλειστικές και δεσμευτικές προθεσμίες, «όχι μόνο για τους διαδίκους, αλλά και για το δικαστήριο», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι η διάταξη ευνοεί τις τράπεζες και τα funds για τους πλειστηριασμούς.

Τι γίνεται μέχρι σήμερα; Οι ισχυροί, δηλαδή οι τράπεζες ή τα funds, σε κάθε σύμβαση βάζουν την ‘Ρήτρα Παρέκτασης’. Αυτή η ρήτρα σημαίνει ότι έχουν αρμοδιότητα για τις διαφορές που θα ανακύψουν από την δανειακή σύμβαση, τα δικαστήρια των Αθηνών. Η συνέπεια αυτής της ρήτρας είναι ότι, για υποθέσεις όπως οι πλειστηριασμοί στην Κρήτη ή στον Έβρο, ο οφειλέτης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Σήμερα αυτό περιορίζεται, καθώς όπου υπάρχει υποκατάστημα εκεί θα ξεκινά η διαδικασία της διαγνωστικής δίκης.

Επίσης, στο άρθρο 954 δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης σε εύθετο χρόνο για την απόφαση που αφορά τη διόρθωση της Έκθεσης Αναγκαστικής Εκτέλεσης. «Όλοι οι λόγοι της ανακοπής θα κρίνονται σε ιδιαίτερη διαδικασία», τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Μπούγας υπεραμύνθηκε της προηγούμενης μεταρρύθμισης για τον δικαστικό χάρτη, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πλέον αξιόπιστα στοιχεία για τη λειτουργία του σε ό,τι αφορά δύο κρίσιμους δείκτες: το ποσοστό εκκαθάρισης και τον εξαμηνιαίο χρόνο εκδίκασης της απόφασης».

Καταλήγοντας, ο κ. Μπούγας επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «στοχεύει στην επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της δικαιοσύνης», με την πεποίθηση ότι οι εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις θα φέρουν αποτελέσματα.

Το νομοσχέδιο συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν «αντιδραστικό» και «υπονομευτικό της δικαιοσύνης».

Loading

Play