Με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ η αντιπολίτευση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα αρνητικό πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση, παίζοντας και το παιχνίδι των εντυπώσεων.
Τα κομματικά επιτελεία εκτιμούν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος να ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παρά το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιώνουν τέτοια προοπτική, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά επενδύουν και ποντάρουν στην πολύκροτη υπόθεση για να ασκήσουν πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στις πρόσφατες τοποθετήσεις τους, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ετών διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το σύνολο των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης απαίτησε «οικειοθελή» παραίτηση της κυβέρνησης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μάλιστα υπογράμμισε ότι το κόμμα της θα αποτελέσει εγγύηση για τη δημοκρατία. Στο ΠΑΣΟΚ, το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής βρίσκεται υπό διαμόρφωση, με το τελικό κείμενο να αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας.
Έρχεται η ώρα του… ΕΛΓΑ
Την ίδια στιγμή, η επικαιρότητα συνεχίζει να κατακλύζεται από φήμες για δήθεν έρευνες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που αφορούν χρηματοδοτήσεις κοινοτικές ή κρατικές, από τον ΕΛΓΑ μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κύκλοι της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως υπάρχουν «κωδικοί» συνδεδεμένοι με πρόσωπα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προαναγγέλλοντας «πολιτικό σεισμό».
Από τις φήμες αυτές ξεχωρίζει εκείνη που εμπλέκει τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σε δικογραφία που φέρεται να έχει σταλεί στην Ελλάδα. Ο ίδιος αντέδρασε έντονα, ανοίγοντας πολιτικό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, φαίνεται αποφασισμένη να βγει μπροστά όσον αφορά την άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης, κάτι που σχολιάστηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να γίνει «ΣΥΡΙΖΑ του 2015».
Που το πηγαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, εξετάζει προσεκτικά τις προτάσεις των συνεργατών του του για τη στάση που κρατήσει περί προανακριτικής επιτροπής. Η μία επιλογή είναι η άσκηση μιας πιο επιθετικής προσέγγισης, με κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης και στοχοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού. Η άλλη, πιο συγκρατημένη, στοχεύει σε έρευνα για πρόσωπα όπως οι Βορίδης και Αυγενάκης, δίνοντας έμφαση στα γεγονότα από το 2019 και μετά.
Επί του θέματος στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει διχογνωμία, καθώς ενώ ο πρόεδρος του κόμματος φαίνεται να θεωρεί το σκάνδαλο ως «γαλάζιο» και άρα όχι διαχρονικό, υπάρχει η αίσθηση πως μια επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους κεντρώους ψηφοφόρους από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, άλλοι εκτιμούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει στο σκάνδαλο μια μοναδική ευκαιρία να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Υπό αυτό το πρίσμα η επόμενη περίοδος αναμένεται έντονη, με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ να παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και να δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.