Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναλύει το δημογραφικό πρόβλημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε ενώπιον ενός παράδοξου που επαναλαμβάνεται σε κάθε αναπτυγμένη χώρα, το οποίο ονομάζεται το δημογραφικό παράδοξο της ευημερίας». Αυτό σημαίνει «πως όσο αυξάνονται το εισόδημα, η οικονομική σταθερότητα και το προσδόκιμο ζωής, τόσο μειώνεται η επιθυμία των ανθρώπων να φέρουν παιδιά στον κόσμο».
Αυτό το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμιο, με ιδιαίτερη ένταση στον αναπτυγμένο κόσμο. Στις πέντε πλουσιότερες χώρες του κόσμου, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και τη Σιγκαπούρη, παρατηρείται συνεχής πτώση στις γεννήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτές οι χώρες έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο, τεχνολογική πρόοδο και σταθερή οικονομία, αλλά οι ζωές τους αδειάζουν από το μέλλον.
Ο Άκης Σκέρτσος επισημαίνει ότι «η απουσία νοήματος, η αποσύνδεση από την κοινότητα και ο φόβος της κλιματικής αλλαγής διαμορφώνουν ένα τοπίο, όπου η τεκνοποίηση θεωρείται πρόσθετο άγχος, όχι ελπίδα».
Ερωτώμενος για το τι μπορεί να κάνει η πολιτεία, ο υπουργός αναφέρει μια σειρά μέτρων, όπως:
Καταλήγοντας, ο Άκης Σκέρτσος αναφέρει ότι «χρειαζόμαστε μια νέα νοοτροπία, όπου η οικογένεια δεν θεωρείται καθυστέρηση, αλλά εκπλήρωση του νοήματος της ζωής» και ότι η ελπίδα είναι στάση ζωής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ