«Η Ελλάδα δεν είναι πια μονόδρομος φυγής, αλλά επιλογή επιστροφής. Το 2023, για πρώτη φορά από το 2008, το ισοζύγιο μετανάστευσης έγινε θετικό: 47.200 Έλληνες γύρισαν, 32.800 έφυγαν. Και αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να τα αμφισβητήσουν ούτε οι πιο σφοδροί επικριτές μας».
Η δήλωση αυτή έγινε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, κατά την ομιλία του στο Ετήσιο Συνέδριο του Brain ReGain που διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, μέχρι το τέλος του 2023, 400.000 από τις 600.000 Έλληνες της γενιάς του brain drain έχουν επιστρέψει.
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την αναστροφή του brain drain, τονίζοντας ότι «το αντιλαμβανόμαστε ως εθνική υποχρέωση. Απέναντι στους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους μακριά και απέναντι στους χιλιάδες ταλαντούχους νέους που έφυγαν από ανάγκη».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες όπως:
– Ισχυρά φορολογικά κίνητρα (50% μειωμένος φόρος εισοδήματος για 7 χρόνια) για την επιστροφή της γενιάς του brain drain. «Χάρηκα, διαβάζοντας στην έρευνά σας ότι το 49% όσων επέστρεψαν δήλωσαν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο».
– Το ReBrain Greece και οι Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ, με εντυπωσιακή συμμετοχή και σύνδεση ελληνικών επιχειρήσεων με Έλληνες του εξωτερικού.
– Θεσμικές παρεμβάσεις όπως η αυτόματη αναγνώριση της ιατρικής ειδικότητας από τις ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού ότι «η Ελλάδα τούς περιμένει».
Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βελτίωση της χώρας είναι αναγκαία για την επιστροφή των Ελλήνων, ερωτώντας αν θα επέστρεφε κανείς αν η κατάσταση παρέμενε στασιμη. Τόνισε ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις, πιο ανταγωνιστική για τις επιχειρήσεις, πιο δίκαια για τους εργαζόμενους».
Στο τέλος, υπογράμμισε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα και τόνισε: «Καμία χώρα δεν ευημερεί μέσα σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας».
Επιπλέον, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα προκλήσεις, όπως η σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάγκη για καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ