Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο: Το μήνυμα της αλλαγής σελίδας στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο: Το μήνυμα της αλλαγής σελίδας στην Ελλάδα

Η «αλλαγή σελίδας» στην Ελλάδα αποτέλεσε το κεντρικό μήνυμα της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τέθηκαν επίσης ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η προοπτική αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ με χώρες εκτός της Ένωσης, καθώς και η επιτυχία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύει ως το κυριότερο ζητούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος την ταχεία εφαρμογή του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο και μιας συντεταγμένης πολιτικής επιστροφών, τονίζοντας την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δευτερογενείς ροές δεν αποτελούν πλέον κύριο θέμα και η Γερμανία δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει επιταχύνει ουσιαστικά την διαδικασία ασύλου, η οποία παλαιότερα θεωρούνταν μείζον θέμα από τις προηγούμενες γερμανικές κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την ενδεχόμενη συμμετοχή χωρών μη-μελών της ΕΕ στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι «για να μπορούμε, στο επίπεδο της ΕΕ, να έχουμε αμυντική συνεργασία με τρίτες χώρες, δεν αρκεί μια χώρα να είναι τυπικά υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. Πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, ή να έχει Security and Defense Partnership με την ΕΕ – πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε νέες εξαρτήσεις ή να αναπτύξουμε συνεργασίες με παίκτες που δρουν ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ».

Ως κεντρικό μήνυμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, υποδέχεται σημαντικό όγκο άμεσων ξένων επενδύσεων, έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και έχει υλοποιήσει κομβικές δομικές μεταρρυθμίσεις».

Loading

Play