Η κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρές μεθόδους για το προσφυγικό, ακολουθώντας τη στρατηγική Όρμπαν. Η κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόσει πολιτική στο προσφυγικό που συνάδει με τις μεθόδους του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, ταυτιζόμενη πλήρως με την ατζέντα της Ακροδεξιάς. Με σκοπό να ανακόψει τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθεί να αξιοποιήσει την κατάσταση που έχει προκύψει από τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη.
Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει τη στρατηγική αναγόρευσης του ζητήματος, ενόψει και των επικείμενων εκλογών. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει το τρέχον θέμα σε υπερβολικές διαστάσεις, αγνοώντας την πραγματικότητα των αριθμών, όπως οι 8.000 αιτούντες άσυλο στην Κρήτη το 2025, συγκριτικά με τις 4.000 αφίξεις που καταγράφηκαν στη Λέσβο το 2015.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, η κυβερνητική γραμμή περιλαμβάνει τη σαφή πρόθεση να μην είναι η χώρα ελκυστική για παράνομους μετανάστες. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι οποιοσδήποτε εισέρχεται παράνομα στη χώρα θα αντιμετωπίζει περιορισμούς ή φυλάκιση.
Αναφερόμενος στον υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να επανεξετάσει τα γεύματα στις προσφυγικές δομές ως μέτρο αποτροπής, ο Μαρινάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως αυτή την πολιτική. Παρά τις αντιδράσεις, η κυβερνητική στρατηγική φαίνεται να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της σκληρής αντιμετώπισης του ζητήματος, που προφανώς έχει πολιτικούς στόχους και επιδιώκει τη διατήρηση του ακροατηρίου της στα δεξιά.
Η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ασκεί κριτική για την ερμηνεία της κυβερνητικής στρατηγικής και τις νομικές της βάσεις. Καταγγέλλει ότι η επίκληση συγκεκριμένων διατάξεων θέτει σε κίνδυνο τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr