Η στρατηγική για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα

Η στρατηγική για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα

Δηλώσεις του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας

Η πατρίδα μας τα μνημονιακά χρόνια βίωσε μια άνευ προηγουμένου «αιμορραγία» ανθρώπινου δυναμικού. Υπολογίζεται ότι περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν για να δουλέψουν στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μίας δημογραφικής κρίσης που μειώνει συνεχώς το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια. Η μάχη για το ανθρώπινο δυναμικό είναι η μάχη για το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν φτάνει μόνο να σταματήσουμε την φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό. Πρέπει, πολύ περισσότερο, να ξαναφέρουμε πίσω τους Έλληνες που έφυγαν αλλά να προσελκύσουμε και τους Έλληνες της διασποράς.

Για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να γίνουν δύο πολύ σημαντικά πράγματα: να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κλάδο Έρευνας και Καινοτομίας και να κάνουμε μεγάλες δημόσιες πολιτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό. Διαθέτει επίσης κουλτούρα επιχειρηματικότητας. Όπως αποδεικνύει και το παράδειγμα του Ισραήλ, μια χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας, εφόσον επενδύσει συστηματικά σε start-ups, ερευνητικά οικοσυστήματα και εφαρμοσμένη τεχνολογία.

Η επιστροφή στην Ελλάδα πρέπει να είναι μια βιώσιμη και ελκυστική επιλογή ζωής. Αυτό σημαίνει προσιτή και ποιοτική στέγη, καλές δημόσιες μεταφορές, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, κι ένα εργασιακό περιβάλλον που στηρίζει τον εργαζόμενο.

Ήδη, με αυτές τις πολιτικές η κυβέρνηση έχει πετύχει να αποτρέψει την τάση φυγής και να προσελκύσει κάποιους από όσους έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Χρειάζονται όμως ακόμα πολύ περισσότερα, καθώς η ανάκτηση του ανθρώπινου δυναμικού μας, και κυρίως η αναγέννηση της εμπιστοσύνης στη χώρα μας ως τόπο δημιουργίας και προοπτικής, είναι ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε.

Loading

Play