Η συμμετοχή τρίτων χωρών στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Ν. Δένδια – Μεταρρυθμίσεις για την Υγεία των Ενόπλων Δυνάμεων

Η συμμετοχή τρίτων χωρών στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Ν. Δένδια – Μεταρρυθμίσεις για την Υγεία των Ενόπλων Δυνάμεων

Μόνο υπό τον όρο του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα πρέπει να συμμετέχουν τρίτες χώρες στον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης και όχι χώρες που δεν έχουν κράτος δικαίου και δημοκρατία.

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη της Τουρκίας στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι μια συμμαχία, είναι χώρος δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των γυναικών.

Η άμυνα είναι άμυνα του εγχειρήματος, δεν είναι άμυνα χώρου ή χωρών, έχει καθαρό αξιακό πλαίσιο που ορίζεται μέσα στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν παρά να το αναλαμβάνουν χώρες οι οποίες συνυπογράφουν το πλαίσιο. Δεν μπορεί να το κάνουν χώρες που δεν έχουν δημοκρατία, που δεν προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, και που δεν υπάρχει κράτος δικαίου.

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας, «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων», ο κ. Δένδιας υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου έκανε δεκτές βελτιωτικές προτάσεις και το χαρακτήρισε «ένα ακόμα τμήμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και όχι μια εμβαλωματική παρέμβαση».

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση νέων νομοσχεδίων που θα αφορούν τη θητεία, την εφεδρεία, την καριέρα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την εθελοντική στράτευση των γυναικών, συμπληρώνοντας ότι «θα έρθουν στη Βουλή οι εγγυήσεις διαφάνειας τις οποίες υποσχέθηκα στην επιτροπή εξοπλιστικών».

Συμφωνούμε όλοι ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόκληση ασφάλειας και η Πολιτεία, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει μία απάντηση, και την έδωσε με αυτό που ονομάζεται Ατζέντα 2030. Λέγοντας ότι «είμαι πάντοτε έτοιμος να δεχθώ οποιαδήποτε επιπλέον πρόταση που τείνει προς τη διαφάνεια», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την ανάγκη για ορθολογική κατανομή προσωπικού στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε λάθος τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί έλλειψης χρημάτων και προσωπικού, αντιτείνοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης» και ότι «υπάρχει μεγάλη υπερστελέχωση σε πολλές κατηγορίες».

Τονίζοντας ότι οι στρατιωτικοί γιατροί μπορούν να καλύπτουν ανάγκες του ΕΣΥ σε έκτακτες ανάγκες, τόνισε ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν είναι η έλλειψη προσωπικού και χρημάτων, αλλά η πλήρης έλλειψη σοβαρού συστήματος διοίκησης».

Loading

Play