«Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προσδοκά πάντα σε ήρεμα νερά με τη γειτονική χώρα και πρόσθεσε ότι έχουμε πετύχει να αποφεύγουμε τις ακραίες εντάσεις και να διαχειριζόμαστε καλύτερα το μεταναστευτικό.
«Η μόνη μας διαφορά με την ‘Αγκυρα είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνο.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι τα θαλάσσια πάρκα είναι περιβαλλοντική πρωτοβουλία που θα πρέπει να υποστηρίζεται από όλες τις χώρες.
«Τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων και η αμφισβήτηση ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική σε σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις.
Επιπλέον, δήλωσε ότι προτιμά να έχει πρωτοβουλία κινήσεων και αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις.
Αναφερόμενος στη Λιβύη, δήλωσε ότι η χώρα είναι σε κατάσταση αποσταθεροποίησης και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει σχέσεις με τις δύο πλευρές της λιβυκής πολιτικής σκηνής. Επίσης, τόνισε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και δεν παράγει δικαιώματα.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει προστατέψει τα σύνορά της, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις μαζικές εισροές παράνομων μεταναστών.
Για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία του έργου και την ανάγκη να επιλυθούν εκκρεμότητες σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους.
Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιτρέψει την είσοδό της όσο διατηρεί απειλές κατά της κυριαρχίας της.
Για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και τόνισε την ανάγκη για αναμόρφωση της πολιτικής σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις.
«Η εξεταστική πρέπει να γίνει για να επιληφθεί η δικαιοσύνη και να σχεδιάσουμε πολιτικές που να ενσωματώνουν την αύξηση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι «σκοπός μας είναι να απαλύνουμε τη μεσαία τάξη» μέσω των μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ