Κ. Τσιάρας: Η βία στα πανεπιστήμια και ο ρόλος της δημοκρατίας

Κ. Τσιάρας: Η βία στα πανεπιστήμια και ο ρόλος της δημοκρατίας

Ζήτημα ελευθερίας και δημοκρατίας χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της βίας και της παρανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα, όπως η κατάργηση του ασύλου ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, για την αντιμετώπιση της βίας, με αποτέλεσμα να μη αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Έχουμε αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το θέμα της βίας και της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια. Θυμηθείτε πόσο καιρό έχει να μας απασχολήσει ένα τέτοιο θέμα. Δεν είναι πλέον με τη συχνότητα που γινόταν μέχρι το 2019,

και υπογράμμισε τη σημασία του να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον. Δεν μπορεί τα παιδιά του οποιουδήποτε πολίτη να πάνε να σπουδάσουν σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές και βιαιοπραγίες. Είναι έξω από κάθε λογική και έξω από κάθε έννοια δημοκρατίας. «Δεν είναι άσυλο κάθε έκνομης ενέργειας – είναι άσυλο ιδεών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την άποψη την υποστηρίζουμε σθεναρά στη δημόσια συζήτηση», τόνισε.

Σχετικά με τις καταστροφές που σημειώθηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών και θα δώσει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται με βάση τα πορίσματα του ΕΛΓΑ. «Η κλιματική κρίση μάς βάζει μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα και η αλήθεια είναι ότι ο ΕΛΓΑ και γενικότερα το Υπουργείο βρίσκονται διαρκώς ενώπιον μιας καινούργιας άσκησης την οποία πρέπει να επιλύσουμε», είπε και ξεκαθάρισε ότι η στήριξη της κυβέρνησης είναι αυτονόητη. «Έχει αποδείξει – και θα το πω για άλλη μία φορά – ότι αυτή η κυβέρνηση στέκεται με κάθε δυνατό τρόπο δίπλα στους αγρότες στηρίζοντας τους με κάθε δυνατό τρόπο αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε σχετικά.

Χαρακτήρισε την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, επισημαίνοντας ότι το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση που έρχεται από το παρελθόν.

Για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι από τη μία είναι απότοκο της κλιματικής κρίσης και από την άλλη της έλλειψης πρόνοιας κατά τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είπε, σήμερα υπάρχει ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών πόρων διοχετεύεται σε αρδευτικά έργα. Όπως ανακοίνωσε, εντός του Μαΐου θα βγει η πρόσκληση για μεγάλα έργα 600 εκατ. ευρώ που θα αφορούν στις Περιφέρειες και το Φθινόπωρο θα βγει η πρόσκληση για εγγειοβελτιωτικά που θα αφορούν στους Δήμους. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική κεντρικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ανά Περιφέρεια, όπως έγινε ήδη με τον ΟΔΥΘ στη Θεσσαλία και όπως αναμένεται να γίνει και στην Κρήτη.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Loading

Play