Κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύσταση Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων και λοιπές διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Ιουλίου. Προβλέπονται αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για πρώτη φορά η άρνηση για αξιολόγηση επί δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους οδηγεί σε απόλυση.
Προστίθενται νέες πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται σε ορισμένα πειθαρχικά παραπτώματα, όπως η στέρηση του δικαιώματος χορήγησης μισθολογικού κλιμακίου από ένα έως πέντε έτη, η αφαίρεση έως τεσσάρων μισθολογικών κλιμακίων και η απαγόρευση άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου κατ’ αναπλήρωση ή με ειδικές διατάξεις για διάστημα από ένα έως πέντε έτη. Επίσης, προστίθενται νέα πειθαρχικά παραπτώματα στον κατάλογο που δύναται να επισύρουν την οριστική παύση.
Επιπρόσθετα, επιχειρείται η αντιμετώπιση χρόνιων καθυστερήσεων που έχουν παρουσιαστεί στην πειθαρχική διαδικασία στον δημόσιο τομέα. Σε αυτή την κατεύθυνση καταργούνται τα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, στα οποία προεδρεύουν δικαστές ή εισαγγελείς, καθώς η συμμετοχή τους δεν αποτελεί βασικό καθήκον.
Την αρμοδιότητα για την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας στους υπαλλήλους του Δημοσίου προβλέπεται να αναλάβει το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, αποτελούμενο από 60 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Με το Β’ Μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με άλλες χώρες και οργανισμούς, καθώς και την παροχή εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Επιπλέον, θεσπίζονται κίνητρα για υπαλλήλους που θα υπηρετήσουν στον Έβρο, με στόχο την παραμονή τους στην περιοχή, ενώ θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια αποσπάσεων και μετάταξης.
Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου στοχεύει στην ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της διαφάνειας. Η επιτάχυνση της Πειθαρχικής Διαδικασίας είναι πολύ σημαντική και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν πρέπει να βρίσκονται επί μακρόν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διαδικασίες.
Η υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία στοχεύει επίσης στην απλούστευση της διαδικασίας απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, με τη σύσταση νέου Πειθαρχικού Συμβουλίου και την ενίσχυση της διαφάνειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ