Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητά την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πρώην ΟΕΚ υπέρ των δικαιούχων και των εργαζομένων, απευθύνοντας σχετική ερώτηση στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι βουλευτές επιδιώκουν να ενημερωθούν για:
Τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την επανασύσταση του ΟΕΚ, ώστε η περιουσία του να αξιοποιηθεί αποκλειστικά υπέρ των δικαιούχων και των εργαζομένων.
Τα ακριβή ποσά που έχουν συγκεντρωθεί από τις εισφορές των εργαζομένων υπέρ του πρώην ΟΕΚ, τα οποία δεν έχει αποδώσει ο ΕΦΚΑ στη σημερινή ΔΥΠΑ.
– Ποια είναι η ακριβής περιουσιακή κατάσταση του πρώην ΟΕΚ σήμερα;
Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι ο ΟΕΚ ήταν υπεύθυνος για α) το πρόγραμμα έτοιμης κατοικίας, β) το πρόγραμμα επιδοτούμενου επιτοκίου, γ) το ειδικό στεγαστικό και δ) την επιδότηση ενοικίου. «Η κατάργηση του ΟΕΚ έχει συμβάλλει αποφασιστικά στο μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες. Μέχρι την κατάργηση του ΟΕΚ είχαν παραχωρηθεί 56.000 έτοιμες κατοικίες, είχαν χορηγηθεί 184.000 στεγαστικά δάνεια και 123.000 δάνεια επισκευής, ενώ πάνω από 363.000 οικογένειες είχαν βοηθηθεί να βρουν κατοικία», αναφέρουν οι βουλευτές. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «παρότι ο ΟΕΚ καταργήθηκε το 2012, οι εισφορές των εργαζομένων για τον ΟΕΚ συνέχισαν να εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ μέχρι το 2021. Κατά την διάρκεια αυτή, υπολογίζεται ότι εισπράχθηκαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην ΟΕΚ, τα οποία δεν έχουν αποδοθεί στον διάδοχό του ΟΑΕΔ και αποτελούν χρήματα των εργαζομένων. Επιπλέον, η περιουσία του ΟΕΚ μέχρι το 2011 ανέρχονταν σε 1.018 καταστήματα, 204 αίθουσες συγκέντρωσης και 223 αστικά οικόπεδα με συνολική έκταση 521.601,14 τ.μ., τα οποία δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες των πραγματικών δικαιούχων, των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πληρώσει το κόστος απόκτησής τους μέσω των εισφορών τους.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ