Στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που ενισχύουν την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς στάθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις, στο πλαίσιο των «Διαλόγων της Νισύρου 2025».
Συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τον πρωθυπουργό της Κίνας Li Qiang στη Ρόδο
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, στην πολυεπίπεδη ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στη συμφωνία με την εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου Chevron για έρευνες νοτίως της Κρήτης. Όπως είπε, αυτή η περιοχή «υποτίθεται ισχύει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο». Υπογράμμισε ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά», ενώ για τη Μονή Σινά, ανέφερε ότι «τίποτα δεν αλλάζει με τον χαρακτήρα της Μονής και υπάρχει απόλυτος σεβασμός από την κυβέρνηση της Αιγύπτου».
Για τη Λιβύη, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι η κατάσταση ήταν προβληματική και χαοτική», ενώ επισήμανε ότι «παρά το τουρκολυβικό μνημόνιο πετύχαμε τη συμφωνία με τη Chevron».
Ξεκαθάρισε, δε, ότι «η Λιβύη στις θαλάσσιες έρευνες έχει μείνει στη μέση γραμμή».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξήγησε ότι η κυβέρνηση έκανε «την αυτοκριτική της», ενώ αποφάσισε «να απορροφηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ και η οικονομική αστυνομία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια».
«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται περήφανος από όσους κυβέρνησαν», είπε, «Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, τόνισε ότι «θέλουμε πολιτική ειρηνικής συνύπαρξης» και πρόσθεσε: «Το τανγκό θέλει δύο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική των ήρεμων σχέσεων μεταξύ μας».
«Η καλύτερη θωράκιση της άμυνας της χώρας είναι η πρόοδος της οικονομίας» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ