Η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη -καμία πρωτοβουλία δεν πήρε η ίδια για να εξυγιάνει τον Οργανισμό- από το 2020 έδιωχναν όποιον διοικητή προσπαθούσε να εξυγιάνει, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο OPEN.
Η κυβέρνηση διασύρει διεθνώς τη χώρα και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι χαιρόμαστε. Είναι δυνατόν; Δεν πρέπει δηλαδή να λέμε τα κακώς κείμενα; Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός προήδρευε προχθές κυβερνητικής σύσκεψης για την πειθαρχική δικαιοσύνη και την ίδια στιγμή έστελναν νέα στέρηση μισθού στην κ. Τυχεροπούλου. Έχουν τόσο θράσος, που την ώρα που μιλάνε για δικαιοσύνη και αξιοκρατία, συνεχίζουν να κυνηγούν τον άνθρωπο που ξετύλιξε το κουβάρι των αποκαλύψεων. Αυτή είναι η κουλτούρα τους.
Με αφορμή αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι έχουμε έναν υβριδικού χαρακτήρα πόλεμο. Η Λιβύη εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και το ζήτημα είναι προφανώς τα χρήματα και ενδεχομένως η αναγνώριση του καθεστώτος της Ανατολικής Λιβύης. Σχολίασε πως το γεγονός ότι πήγε ο υπουργός Εξωτερικών να δει τον γιο του Χάφταρ είναι σαν να δίνεις μια έμμεση αναγνώριση χωρίς να έχεις πάρει εσύ κάτι.
Σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θ. Πλεύρη, και προβλέπει αναστολή υποβολής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ο κ. Τσουκαλάς μίλησε για κίνηση επικοινωνιακή και τόνισε πως πρέπει να δούμε πώς θα είναι πιο γρήγορα οι επιστροφές. Φοβάμαι πολύ ότι αν πάμε σε ένα καθεστώς αναστολών, θα μπουκώσει το σύστημα και δεν θα έχουμε ταχύτητα στις επιστροφές. Ο πρωθυπουργός λέει ότι κάνει ό,τι έκανε στον Έβρο το 2020. Εκεί είχαμε πιο περιορισμένη ροή. Έχω μεγάλες αμφιβολίες για το αν θα λειτουργήσει.
Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει και αποθάρρυνση και αποτροπή και προφανώς σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επί της αρχής, εμείς έχουμε μια κεντρική διαφωνία στο κομμάτι που η αναστολή θεωρείται λύση του ζητήματος, αλλά θα δούμε πρώτα αναλυτικά την τροπολογία και θα τοποθετηθούμε. Σίγουρα πρέπει να βρούμε μια πιο ευρωπαϊκή λύση, χρειάζεται περαιτέρω εμπλοκή της Frontex, έμπρακτη στήριξη από την Ευρώπη ώστε να μην είναι η κάθε πληττόμενη χώρα εκείνη που μόνη της θα λύνει το θέμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ