Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως θεματοφύλακας της ελευθερίας ναυσιπλοΐας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως θεματοφύλακας της ελευθερίας ναυσιπλοΐας

Κατά την ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας στη διεθνή συνεργασία για την προώθηση της παγκόσμιας σταθερότητας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και επαίνεσε τα Ηνωμένα Έθνη ως «το κατάλληλο φόρουμ για να διεξαχθεί η συζήτηση αυτή», αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους ως «θεματοφύλακα της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και επίκεντρο της διεθνούς συνεργασίας».

«Αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο ασύμμετρες θαλάσσιες απειλές, όπως το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία, η πειρατεία, αλλά και υβριδικές επιθέσεις που επηρεάζουν τόσο τα πλοία όσο και τα λιμάνια. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να διαταράξουν τις λιμενικές διαδικασίες και τις θαλάσσιες οδούς,» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα των απειλών και σημειώνοντας ότι «περισσότερο από το 80% του όγκου του παγκοσμίου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η θαλάσσια ασφάλεια στηρίζει «την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική σταθερότητα -συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας των τιμών- τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων των ανθρώπων».

«Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις και οι απειλές κατά της θαλάσσιας ασφάλειας δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μέσω αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας – σε διακρατικό επίπεδο, μέσω διεθνών οργανισμών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα,» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ παρουσίασε έξι βασικές προτεραιότητες που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κατανόησης του θαλάσσιου τομέα, την καταπολέμηση παράνομων πρακτικών και την ανάπτυξη ικανοτήτων.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η θαλάσσια ασφάλεια «συνδέεται άρρηκτα με τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου» και πως «κανείς δεν μπορεί να απολαύσει την ελευθερία των θαλασσών […] χωρίς το προαπαιτούμενο της ασφάλειας».

Ως «ναυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο», η Ελλάδα δεσμεύεται να παραμείνει «θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» σε συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Loading

Play