«Η άμυνα δεν είναι για εμάς ούτε τεχνοκρατική επιλογή ούτε λογιστική εγγραφή. Είναι πάνω από όλα εθνική υπόθεση. Είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως καθήκον, ως προτεραιότητα εθνικής επιβίωσης», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα SAFE. «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενίσχυση της άμυνας ως στρατηγική επιλογή πρώτης γραμμής, και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καλείται να υποστηρίξει αυτή την επιλογή επιτυγχάνοντας μια λεπτή ισορροπία: να θωρακίσουμε τη χώρα, απέναντι σε κάθε εξωτερική πρόκληση, και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, γιατί δεν υπάρχει ισχυρή άμυνα χωρίς κοινωνική συνοχή και αντιστρόφως δεν υπάρχει κοινωνική πρόοδος, χωρίς ασφάλεια και σταθερότητα», είπε ο υπουργός. «Η συμμετοχή στο SAFE επιτρέπει τη συνολική αναβάθμιση του εξοπλιστικού σχεδιασμού της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.
«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που ενισχύει τα κράτη μέλη στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε κοινές αμυντικές προμήθειες, μέσα από μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια. Σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, η ανάγκη για ασφάλεια, σταθερότητα και ευρωπαϊκή αμυντική επάρκεια είναι καθοριστική και η Ελλάδα συμμετέχει με σχέδιο και αποφασιστικότητα σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι το σχέδιο για την περίοδο 2025-2036 θα ανέβει από τα 28,8 στα 30 δισ. ευρώ. Οι ετήσιες παραλαβές εξοπλισμού θα ενισχυθούν από τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026, σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ από το 2028 και μετά.
Ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι απλώς αριθμητικό μέγεθος, είναι πρόσθετη αποτρεπτική ισχύς για τη χώρα μας» και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. «Η κυβέρνηση καταθέτει αύριο επισήμως στην ΕΕ την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χαμηλότοκα δάνεια τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από το νέο μηχανισμό SAFE», δήλωσε.Η συμφωνία αυτή δυναμώνει τη χώρα μας. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των ΕΑΣ με την MSM export για τη σύσταση κοινής ανώνυμης εταιρείας στο Λαύριο, λέγοντας ότι «αποτελεί υπόδειγμα στρατηγικής σύμπραξης, ενισχύει τα ΕΑΣ και διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον».
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις στρατηγικές απαιτήσεις του προγράμματος ASAP και στην ανάγκη συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, τονίζοντας ότι «οι στρατηγικές απαιτήσεις του προγράμματος ASAP δεν αφήνουν περιθώρια για χρονοτριβές».
«Το στρατηγικό όραμα είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο ευρωπαϊκής παραγωγής πυρομαχικών», κατέληξε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να θωρακίσει την εθνική ασφάλεια και να ενισχύσει την ελληνική οικονομία.
«Η απάντησή μας είναι ψύχραιμη, αποφασιστική και εθνικά υπεύθυνη», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει την αμυντική μας ικανότητα και αναβαθμίζει τη βιομηχανική και στρατηγική μας αυτάρκεια, είναι πρωτοβουλία εθνικής ευθύνης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ