Το Λασίθι αποτελεί τον 9ο σταθμό της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, ύστερα από τον Έβρο, τη Ζάκυνθο, την Αργολίδα, τη Φωκίδα, την Πιερία, την Καστοριά, τα Γρεβενά και το Ρέθυμνο. «Το Λασίθι αναδεικνύεται ως μια περιοχή με εξαιρετική δυναμική και ανάπτυξη με υψηλό συγκριτικά κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο νησί και παραγωγικότητα εργασίας», επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη.
Το Λασίθι διαθέτει «οικονομία με ισορροπημένη διάρθρωση, η οποία στοχεύει να αξιοποιήσει πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία». Η δομή της οικονομίας του είναι ορατά η δύναμή του: αρμονική συνύπαρξη του ισχυρού πρωτογενούς τομέα, της σημαντικά ανεπτυγμένης βιομηχανίας και του τουρισμού, και αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού. Φυσικά, το σχέδιο για το Λασίθι περιλαμβάνει παράλληλη υποστήριξη των Δήμων της περιοχής, η οποία παρουσιάζει σημαντική πληθυσμιακή αύξηση, ώστε να μπορέσουν να συγκρατήσουν τον νεότερο πληθυσμό.
«Η κλιματική κρίση θέτει στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας την διαχείριση των υδάτων και την ανάγκη για αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών», υπογραμμίζει ο Θ. Κοντογεώργης και εξειδικεύει: με την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, θα προτεραιοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα.
Στον τομέα του τουρισμού, δίδεται προτεραιότητα στην αναβάθμιση των κτηρίων τουριστικής εκπαίδευσης, ενώ υπογράφεται προγραμματική συμφωνία του Υπουργείου Τουρισμού με τον Δήμο Αγίου Νικολάου για ανέγερση νέου κτηρίου ΑΣΤΕΚ.
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε χθες στο Λασίθι συμμετείχαν οι Χ. Δήμας, Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κ. Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ν. Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Θ. Κοντογεώργης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ