Λειψυδρία: Προτάσεις για μια βιώσιμη διαχείριση του νερού

Λειψυδρία: Προτάσεις για μια βιώσιμη διαχείριση του νερού

Στρατηγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Ελλάδα με επίκεντρο τη δημόσια διαχείριση του νερού. Το ζήτημα της λειψυδρίας παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουλίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, αναγνωρίζοντας τη ζωτική του σημασία για την κοινωνία και τη διαβίωση των πολιτών.

Στην παρουσίαση που ακολούθησε, επισημάνθηκαν τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν την κλιματική κρίση να επηρεάζει σοβαρά τη Μεσόγειο, με την Ευρώπη να είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως. Η χώρα μας κατατάσσεται στη 19η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σύγκριση με το 2022.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων, με στόχο την επίτευξη ενός πιο λειτουργικού συστήματος, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και τις επενδύσεις. Στην προσπάθεια αυτή θα χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.

Οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

1. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

2. Δημιουργία βιώσιμων εταιρειών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης με αποδεκτό κόστος.

3. Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση έργων ύδρευσης και άρδευσης.

4. Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες και εκστρατείες ευαισθητοποίησης εντός έξι μηνών.

5. Χρήση νέων τεχνολογιών για την παραγωγή νερού, όπως η αφαλάτωση και η ανακύκλωση.

Οι παραπάνω άξονες θα εξειδικευτούν σύντομα και θα θέσουν τις βάσεις για έργα που είναι σε διαδικασία προγραμματισμού ή εκτέλεσης, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play