Ανάλυση της κυβερνητικής πίεσης στη Λιβύη μετά τη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ και τις πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα. Η ρηματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ΟΗΕ τον Ιούλιο φέρει ημερομηνία αποστολής από την Τρίπολη την 20η Ιουνίου 2025, αμέσως μετά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης τεσσάρων νέων θαλάσσιων οικοπέδων σε Κρήτη και Πελοπόννησο, στην οποία προχώρησε η Αθήνα στις 12 Ιουνίου. Ο χάρτης της Λιβύης απομακρύνεται από τα όρια της μέσης γραμμής και αμφισβητεί ευθέως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.
Ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος του ΚΤΕ Εξωτερικών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, χαρακτηρίζει τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης ως επίσημη επιβεβαίωση της τουρκολιβυκής προκλητικότητας. Τονίζει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν σέβεται τη μέση γραμμή, όπως είχε αρχικά δηλώσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Μάντζος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην αποσύρει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και να απαντήσει αποφασιστικά στις προκλήσεις που προέρχονται είτε από την Τρίπολη είτε από τη Βεγγάζη, η οποία πρόσφατα έχει εκφραστεί φιλικά προς τις τουρκικές θέσεις.
Η αντιπολίτευση, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκφράζει ανησυχίες για την έλλειψη σαφούς εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επισημαίνει ότι οι συνεχείς αστοχίες και ήττες έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό.
Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, κατακρίνει την υποβολή της ρηματικής διακοίνωσης, τονίζοντας ότι αποδεικνύει τον εφησυχασμό της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με την απειλή που συνιστά η Λιβύη για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Εξάλλου, αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δεν διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά αντίθετα τα υπονομεύει.
Πηγή περιεχομένου: in.gr