Διερεύνηση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα ενόψει εκλογών και της ευρωπαϊκής προεδρίας. Ο εκλογικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζεται σε δύο σημαντικά σημεία που θα καθορίσουν την πολιτική σκηνή για την επόμενη διετία. Αυτά τα δύο ορόσημα, αν και απομακρυσμένα, αναμένονται να ενταχθούν στο προεκλογικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσδιορίζοντας τον εκλογικό χρόνο στις αρχές της άνοιξης του 2027.
Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αποτελεί μία από αυτές τις σημαντικές εξελίξεις και θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2025. Αυτή η διαδικασία, η οποία θα εξελιχθεί το 2026, θα λειτουργήσει ως δείκτης για τις πολιτικές διαθέσεις και τους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων. Παράλληλα, η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2027 αποτελεί μια καθοριστική παράμετρο για τον χρονισμό των εκλογών, καθώς η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες προτού ξεκινήσει η προεδρία.
Αντίθετα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί κανονικών εκλογών, διατυπώνονται ήδη σκέψεις για πιθανές πρόωρες εκλογές στο τέλος του 2026, καθώς η κυβερνητική ηγεσία προσπαθεί να συνδυάσει την προεδρία της ΕΕ με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ενδεικτικά, η πρόσφατη συνάντηση του Μητσοτάκη με την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι ανέδειξε τη σημασία των διμερών σχέσεων ενόψει της ευρωπαϊκής προεδρίας.
Η Αθήνα εντείνει τη διπλωματική της κινητικότητα λόγω του ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος, εκμεταλλευόμενη τις διεθνείς εξελίξεις για να διαμορφώσει το προεκλογικό της αφήγημα και να ενισχύσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα συμμετέχει σε κρίσιμες διεθνείς συναντήσεις και αναμένει την οριστικοποίηση σημαντικών ραντεβού με ξένους ηγέτες.
Ετικέτες: εκλογές, Μαξίμου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτική αναθεώρηση, διεθνείς σχέσεις
Πηγή περιεχομένου: in.gr