Ν. Χαρδαλιάς: Οι EΔ μας αποτελούν πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη, ικανές να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας

Η Ελλάδα έχει ισχυρούς εταίρους και συμμάχους στο πλευρό της και Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη, ικανές να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, απέναντι σε κάθε πρόκληση ή απειλή. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας, χθες, στο τακτικό συνέδριο Περιφερειακής Ενώσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, με αποφασιστικότητα, τόλμη και όραμα σχεδιάζουμε το μέλλον μας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, 11 και 12 Νοεμβρίου.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ζητά από την Τουρκία «το αυτονόητο», δηλαδή «να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δίκαιου της Θάλασσας και τις εδώ και περίπου 100 χρόνια ισχύουσες συνθήκες, με τις οποίες έχει καθοριστεί το υφιστάμενο status quo στο Αιγαίο».

propoli

«Παρακολουθούμε», συνέχισε, «στενά τις εξελίξεις με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση χωρίς κανέναν εφησυχασμό και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο γαλάζιο της σημαίας και της πατρίδας μας. Προτάσσουμε ενεργά στο διπλωματικό πεδίο τη διαρκή παραβατικότητα της ‘Αγκυρας, θωρακίζουμε τη χώρα με ένα σωστά μελετημένο και εντός των οικονομικών μας δυνατοτήτων εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα συνάπτουμε ιδιαίτερες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με συμμάχους και φίλους διεθνώς».

Χαρακτήρισε το συνέδριο «κορωνίδα των αυτοδιοικητικών εξελίξεων της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Αιγαίου για την τρέχουσα περίοδο» ενώ επισήμανε ότι «το 18,7% της ελληνικής επικράτειας αποτελείται από νησιά, στα οποία διαμένει περισσότερο από το 15% του συνολικού μας πληθυσμού, με τις οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτά, τόσο στη θάλασσα όσο και τον παράκτιο χώρο τους, να αποτελούν βασικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους για τη χώρα».

Η κυβέρνηση, ανέφερε, με προμετωπίδα της το τρίπτυχο «Νησιωτικότητα, Θαλάσσια Οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη» διαμόρφωσε για πρώτη φορά, Εθνική Στρατηγική για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο», με συγκεκριμένες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και μετρήσιμους δείκτες – στόχους, «συνιστώντας μια σημαντική τομή στην πρόοδο και την ευημερία των νησιών μας».

«Για πρώτη φορά», ξεκαθάρισε, «οι χωρίς συνοχή αποσπασματικές παρεμβάσεις, έδωσαν τη θέση τους σε μια ολιστική στρατηγική προσέγγιση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν, προδιαγράφοντας τρία διακριτά χρηματοδοτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν:

α. Χρηματοδότηση Έργων Δημοσίου Χαρακτήρα, όπως το ειδικό πρόγραμμα «Νέαρχος», το οποίο χρηματοδοτεί δημόσια έργα λιμενικών υποδομών, υποδομών και δικτύων διαχείρισης και διανομής ύδατος, ιδίως σε απομακρυσμένα ή άνυδρα νησιά, διαχείρισης ενέργειας και θαλασσίων ενδομεταφορών, που συνδέονται με τη διασφάλιση ελάχιστης θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του νησιωτικού χώρου.

β. Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, με πόρους του Εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο να αντιμετωπισθούν κρίσιμα λειτουργικά έξοδα για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας και τέλος

γ. Το Ταμείο Θαλάσσιας και Γαλάζιας Οικονομίας, που εστιάζει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να στρέψουν το παραγωγικό τους μοντέλο σε δραστηριότητες της θαλάσσιας οικονομίας, με έμφαση στους τομείς της ναυτιλιακής τεχνολογίας, του ναυτιλιακού ή ναυπηγικού εξοπλισμού, της πληροφορικής και των επικοινωνιών».

Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο βουλευτής Ευβοίας Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέας Σπυρόπουλος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Χρήστος Κατσιώτης ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Χρύσα – Αριάδνη Κουσελά ως εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος, ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, ‘Ανδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου Δωρόθεος, ο αντιπρόεδρος Β΄ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος: «Συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης η προσπάθεια που γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις»

Loading