Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωράμε στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μία δυνητική επιλογή της χώρας. Είναι όρος εθνικής επιβίωσης μετά τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής δεν αντιμετωπίζονται με εκατοντάδες στρατόπεδα που φυτοζωούν, αλλά με συγχωνεύσεις και αύξηση πληρότητας. Δεν με πτοεί το πολιτικό κόστος και είμαι πρόθυμος να το αναλάβω, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
«Οφείλουμε», εξήγησε, «να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες μέσω μίας ολιστικής – και όχι αποσπασματικής – προσέγγισης, με μία σειρά μεταρρυθμίσεων που ξεκινούν από τη Στολή και τον εξοπλισμό του Σύγχρονου Μαχητή και φτάνουν στην ανάπτυξη καινοτόμων μέσων και στο 20ετές ουσιαστικά Εξοπλιστικό Πρόγραμμα (12+8 ετών)». Ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα και ότι σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων αφορά τη μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό περιλαμβάνει το οικιστικό πρόγραμμα, οι αυξήσεις στις αποδοχές μετά από 15 χρόνια και οι μεγάλες βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «απέδειξε ότι η στρατιωτική υπεροχή στον 21ο αιώνα δεν κρίνεται από τον αριθμό των οπλικών συστημάτων, αλλά από τη συνδυαστική τους χρήση, την ταχύτητα ανταπόκρισης και την επίγνωση του πεδίου». Τα μη επανδρωμένα συστήματα – εναέρια και επίγεια – προσφέρουν ακρίβεια, ευελιξία και αρκετές φορές επιχειρησιακό πλεονέκτημα.
Για την Πολεμική μας Αεροπορία, επισήμανε ότι «αναβαθμίζεται μέσω της ένταξης των Αεροσκαφών Rafale και της συνέχισης της αναβάθμισης των F-16 Block 50 σε Viper, κυρίως της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35». Ειδικότερα, όπως είπε, «η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα των F-35 είναι ένα τεχνολογικό και επιχειρησιακό άλμα προς το μέλλον».
Για το οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, επανέλαβε ότι «η προσήλωση της Πολιτείας στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να μετουσιώνεται σε μέριμνα για το στέλεχος που φορά με υπερηφάνεια τη στολή». Ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023 και ότι η διαδικασία για τη δημιουργία νέων κατοικιών είναι ήδη σε εξέλιξη.
Η στρατιωτική θητεία θα εξελιχθεί για να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας και να είναι χρήσιμη για τους νέους. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να υπάρχει μία δύναμη 150.000 ενεργών εθελοντών εφέδρων.
Για τη στρατιωτική περιουσία, υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί αδρανές κεφάλαιο. Είναι λειτουργικός και ιστορικός πόρος, του οποίου η διαχείριση πρέπει να είναι θεσμικά κατοχυρωμένη». Ανέφερε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας χαρακτηρίζεται ως στρατηγική επιλογή και ο υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να διεκδικήσει παρουσία στις τεχνολογικές εξελίξεις και η αμυντική μας βιομηχανία να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Για τις δυνατότητες της Ελλάδας να πείσει ευρωπαϊκές χώρες να μην προμηθεύονται στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη για πειθώ και την αναδείξη των κινδύνων από τέτοιες αποφάσεις. Επίσης, εστίασε στο ζήτημα της υπόθεσης των Τεμπών, επισημαίνοντας τη σημασία της εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη και την ανάγκη για διαφάνεια.
Η τραγωδία που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία συμπυκνώνει διαχρονικές παραλείψεις και αστοχίες της λειτουργίας του κράτους, τόνισε, και η διερεύνηση του δυστυχήματος πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα και διαφάνεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ