Η τεχνητή νοημοσύνη καθίσταται σταδιακά κομβικός παράγοντας του αμυντικού σχεδιασμού στην πατρίδα μας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου Χειρισμού Κρίσεων «Αθηνά – 25», στο αμφιθέατρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ, και της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι του στρατού, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτριου Χούπη, και του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Γεωργίου Κωστίδη. Ο κ. Δένδιας στον χαιρετισμό του υπογράμμισε την ανάγκη εμπλοκής όλων των ενδιαφερόμενων φορέων σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, που θα αφορά την ταχεία εξέλιξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι αμυντικές πολιτικές δεν υλοποιούνται χωρίς την επάρκεια αλγοριθμικών συστημάτων και την ικανότητα επεξεργασίας Big Data. Επίσης, αναφέρθηκε στις στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες έχουν προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως ταχύτερη λήψη αποφάσεων και καλύτερη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης.
Ο κ. Δένδιας προειδοποίησε ότι η ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να υπονομεύσει την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επίσης, ανέδειξε τις νομικές και ηθικές προκλήσεις που συνοδεύουν την τεχνολογία, αναφέροντας την ανάγκη για ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο κατά την εφαρμογή της. Ο υπουργός τέλος ευχήθηκε για μια παραγωγική συζήτηση και ελπίζει ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα βοηθήσουν στη χάραξη της πορείας στο μέλλον.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ – ΜΠΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ STR
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ