Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου για δημόσιους υπαλλήλους: Σημαντικές αλλαγές και κίνδυνοι απολύσεων. Με την κατάθεση ενός νέου σχεδίου νόμου από το υπουργείο Εσωτερικών, οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πλέον το ενδεχόμενο απόλυσης. Το νομοσχέδιο εισάγει ρητές προβλέψεις που αφορούν τις πειθαρχικές διαδικασίες και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή. Για πρώτη φορά, η άρνηση συμμετοχής σε αξιολόγηση κατά τις δύο συνεχόμενες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση.
Το σχέδιο με τίτλο Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα περιλαμβάνει επίσης νέες πειθαρχικές ποινές για διάφορα παραπτώματα, όπως η στέρηση μισθολογικού κλιμακίου και η απαγόρευση άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον κατάλογο των πειθαρχικών παραπτωμάτων προστίθενται και εκείνα που σχετίζονται με τη μη τήρηση των υποχρεώσεων των υπαλλήλων. Οι πειθαρχικές ποινές κυμαίνονται από την έγγραφη επίπληξη μέχρι την οριστική παύση.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προωθεί την καταπολέμηση των καθυστερήσεων στις πειθαρχικές διαδικασίες, καταργώντας τα προηγούμενα πειθαρχικά συμβούλια που αποτελούνταν από δικαστές. Αντί αυτού, η διαχείριση της πειθαρχικής εξουσίας θα ανατεθεί σε ένα νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από 60 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η διαδικασία απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, είναι κρίσιμη για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου τομέα, στοχεύοντας στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνταν προηγουμένως στην πειθαρχική διαδικασία επισημαίνονται ως κύρια αιτία υπονόμευσης της παραγωγικότητας των δημόσιων υπαλλήλων.
Καθώς οι νέες ρυθμίσεις εισάγονται, το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζει την ανάγκη για μια πιο εξωστρεφή και ικανή δημόσια διοίκηση, με κίνητρα και κανόνες που θα ενισχύσουν την παραμονή των υπαλλήλων σε κρίσιμες περιοχές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr