Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, κατά την οποία παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση, απλούστευση, επιτάχυνση και αυστηροποίηση της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης στο δημόσιο, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών.
Το νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την αντικατάσταση των υφιστάμενων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων και του δευτεροβάθμιου συμβουλίου από ένα νέο όργανο, το πειθαρχικό συμβούλιο ανθρώπινου δυναμικού δημόσιου τομέα. Το νέο συμβούλιο θα στελεχώνεται από 50 ειδικευμένους λειτουργούς του νομικού συμβουλίου του κράτους, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά και πλήρως με το πειθαρχικό δίκαιο στο δημόσιο.
Με το νέο σύστημα εκτιμάται ότι οι περισσότερες υποθέσεις θα εκδικάζονται σε λίγους μήνες, ενώ σήμερα οι καθυστερήσεις στην απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης πλησιάζουν μέχρι και τα έξι χρόνια. Προβλέπονται δεσμευτικές προθεσμίες για κάθε στάδιο της πειθαρχικής διαδικασίας και απόδοση ευθυνών σε ενδεχόμενο αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.
Αξιοποίηση της τεχνολογίας και επαναπροσδιορισμός παραπτωμάτων και ποινών. Το έργο του νέου συμβουλίου θα υποστηριχθεί μέσω της περαιτέρω ψηφιοποίησης της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς θα τεθεί στη διάθεσή του ειδική εφαρμογή η οποία θα διασυνδεθεί με το μητρώο δημόσιων υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών και με τη βάση δεδομένων «e-Peitharxika» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Το νομοσχέδιο φέρνει επίσης αυστηροποίηση και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου, καθώς στο παρελθόν είχαν διαπιστωθεί περιπτώσεις ήπιων πειθαρχικών κυρώσεων τη στιγμή που η ποινική Δικαιοσύνη είχε καταλήξει σε πολύ αυστηρότερες αποφάσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή, διευρύνεται ο κατάλογος των παραπτωμάτων, στον οποίο πλέον θα περιλαμβάνεται η άρνηση της αξιολόγησης. Στο σκέλος των ποινών, προστίθενται νέες κυρώσεις, όπως η στέρηση χορήγησης μισθολογικών κλιμακίων και η απαγόρευση άσκησης καθηκόντων ευθύνης.
Επίσης, προβλέπονται ποινικά αδικήματα που θα αποτελούν λόγω έκπτωσης των καταδικασθέντων από την υπηρεσία τους, όπως απάτη με υπολογιστή, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απιστία και δωροληψία. Για την ταχύτερη επίλυση των υποθέσεων που εκκρεμοδικούν, θεσπίζεται επίσης η λύση της πειθαρχικής συνδιαλλαγής.
Το νέο συμβούλιο θα κρίνει τις πιο σοβαρές πειθαρχικές περιπτώσεις σε πενταμελείς συνθέσεις. Μικρότερης σοβαρότητας παραπτώματα θα αξιολογούνται από τριμελείς επιτροπές. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στα τέλη Ιουλίου και θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά.
Κατά τη σύσκεψη σημειώθηκε πως από το 2019 έχουν οδηγηθεί σε οριστική παύση από το δημόσιο 1.155 υπάλληλοι, καθώς εντάθηκαν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των επίορκων και έχουν θεσμοθετηθεί διαδικασίες και κίνητρα για την επιβράβευση των αποδοτικότερων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι, με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, επιχειρούμε μία συνολική μεταρρύθμιση των διαδικασιών και του τρόπου απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης, με στόχο την ταχύτερη απονομή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και Βιβή Χαραλαμπογιάννη, και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ