Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.
Το σχέδιο νόμου, όπως το παρουσίασε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, οργανώνεται γύρω από τρεις βασικούς πυλώνες:
1. Αναβάθμιση δομών ασφάλειας και τεχνολογικής εποπτείας του σιδηροδρομικού δικτύου
* Ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας, το οποίο θα λειτουργεί ως «πύργος ελέγχου» του σιδηροδρόμου, με δυνατότητα real-time παρακολούθησης του δικτύου, άμεσης καταγραφής εντολών και ενεργοποίησης μηχανισμών ακινητοποίησης συρμών σε περίπτωση κινδύνου.
* Καθιέρωση Ψηφιακού Μητρώου Σιδηροδρομικών Δεδομένων και ηλεκτρονικού συστήματος alerts για παραβάσεις του Κανονισμού Κίνησης.
2. Θέσπιση νέων ασφαλιστικών δικλείδων και αυστηρότερη εκπαίδευση του σιδηροδρομικού προσωπικού
* Υποχρεωτικές ψυχομετρικές, ιατρικές και λειτουργικές δοκιμασίες για όλους τους εργαζομένους σε κρίσιμα καθήκοντα.
* Σύστημα κατηγοριοποίησης παραβάσεων και παρακολούθησης της συμπεριφοράς κάθε υπαλλήλου, με δυνατότητα απομάκρυνσης.
3. Νέα εταιρική δομή στον ΟΣΕ και οργανωτική ενίσχυση κρίσιμων φορέων.
* Μετατροπή του ΟΣΕ σε «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι ΑΕ» με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Για το νομοσχέδιο, που αποτελεί «μία εκ βάθρων μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία», μίλησε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, τονίζοντας ότι «στόχος είναι να αναβαθμίσουμε τον σιδηρόδρομο σύμφωνα με σύγχρονα πρότυπα και να αυξήσουμε την ασφάλειά του για να αποφύγουμε επαναλήψεις τραγικών συμβάντων, όπως τα Τέμπη».
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου βασίζεται σε «επιστημονική τεκμηρίωση και ευρωπαϊκά πρότυπα», ενώ οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων εξέφρασαν ανησυχίες για τις πραγματικές προθέσεις του νομοσχεδίου.
Η ανάγκη για έναν ασφαλή και δημόσιο σιδηρόδρομο χωρίς επιχειρηματικές δράσεις αποτελεί κύριο αίτημα από πολλούς βουλευτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ