Το νομοσχέδιο αυτό, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη συμβολή του στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια στρατηγική που παρουσιάσαμε με πληρότητα τον Οκτώβριο του 2024, μαζί με τον Πρωθυπουργό της χώρας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του πλαισίου για την επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις, του πλαισίου για την προετοιμασία και την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και την έννομη προστασία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, του πλαισίου εθνικών υποδομών ποιότητας και του πλαισίου ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Υπογράμμισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, η πατρίδα μας ανέκτησε τη δημοσιονομική της αξιοπιστία, η ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς σταθερά ανώτερους του μέσου όρου της Ευρωζώνης, οι επενδύσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ το κυριότερο επίτευγμα είναι η δημιουργία περισσότερων από 500.000 νέων θέσεων εργασίας, που έχουν ρίξει την ανεργία κάτω από το 8%, δηλαδή δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε αυτά τα έξι χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από τη ΝΔ.
«Δεν υπάρχει πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική από αυτήν, καθώς δεν είναι τίποτα σπουδαιότερο στη ζωή ενός ανθρώπου, και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, από τη δυνατότητα να εργάζονται και να διεκδικούν καλύτερους όρους ανάπτυξης του διαθέσιμου εισοδήματος και της ποιότητας ζωής τους», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και προσέθεσε πως την ώρα που οι βασικοί δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν αυτήν τη θετική εικόνα, υπάρχει ένας δείκτης που απαιτείται να βελτιωθεί καθοριστικά: το υψηλό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
«Αυτή είναι μια πρόκληση, στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε με περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις, με ενίσχυση της βιομηχανίας και της παραγωγικότητας. Αυτό σημαίνει περισσότερη και καλύτερη καινοτομία, περισσότερες εξαγωγικές επενδύσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμα κρίσιμες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τη θεσμοθέτηση νέας αρχής για την προστασία των καταναλωτών.
Καθώς το νομοσχέδιο προχωρά, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι κεντρικός στόχος είναι το σήμα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, το «Made in Greece», να καταστεί διεθνώς συνώνυμο της αξιοπιστίας, της ποιότητας και της ασφάλειας.
Ο ΕΛΟΤ θα αξιολογεί τυποποιημένα έγγραφα και θα διασφαλίζει την εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τη δημιουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων στον ΕΛΟΤ, ώστε να ενισχυθεί η εποπτεία της αγοράς.
Ως σημαντικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και τη διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας στις δημόσιες συμβάσεις.
Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ