Είναι πλέον γεγονός! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πάτησε το κουμπί» για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, με όσα δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Έθεσε τους κανόνες του πολιτικού διαλόγου για τους επόμενους μήνες, άνοιξε τα χαρτιά του και αναμένει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, αφού τα «κουκιά» δεν βγαίνουν το 2026 όταν έρθει η ώρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
«Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις γι’ αυτούς οι οποίοι αρνούνται σε πρώτη φάση την αξιολόγηση» σημείωσε, δίνοντας το πρώτο στίγμα των προθέσεών του. Και για όσους δεν κατάλαβα το… υπονοούμενο, φρόντισε να το ξεκαθαρίσει: « Η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103. Και σε καμία περίπτωση, ξέρετε, η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη αδράνειας. Διότι αυτό μπορεί να συμβαίνει σήμερα».
Το «δόλωμα» Μητσοτάκη
Το δόλωμα που έριξε ο Πρωθυπουργός ήταν απλό: «Πριν πάμε να δούμε τι θα κάνουμε με τον υπάλληλο ο οποίος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, επιμένω πάρα πολύ στην ανάγκη να αναγνωρίζουμε τον υπάλληλο ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του». Και για να δείξει τη θετική διάθεση προς τους δημοσίου υπαλλήλους υπενθύμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη η οποία θεσμοθέτησε μπόνους δημοσίων υπαλλήλων. Έχουμε 40 εκατομμύρια φέτος, τα οποία πληρώνονται ανάλογα με την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων ή και των οργανικών μονάδων στις οποίες εντάσσονται».
Για να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις, τουλάχιστον επί του παρόντος, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι αλλαγές δεν θα ισχύσουν «χθες» και άρα δεν κινδυνεύουν όσοι βρίσκονται σήμερα στο δημόσιο: «Όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα στη δημόσια διοίκηση. Θα πάρει καιρό για να ριζώσει αυτό το σύστημα; Ναι, θα πάρει κάποιο καιρό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν επιδιώκει και δεν εφαρμόζει μια ουσιαστική αξιολόγηση».
Η «παγίδα» στον Ανδρουλάκη
Εδώ κρύβεται και η «παγίδα» που στήνει στον Νίκο Ανδρουλάκη αφού σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η “ομορφιά” της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι ότι υποχρεώνει όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επίσημη συζήτηση δεν έχει γίνει και δεν θα ήταν και δόκιμο να γίνει. Όμως έχουμε θέσει μια σειρά από ζητήματα στον δημόσιο διάλογο, προσδιορίζοντας άρθρα τα οποία κρίνουμε ότι πρέπει να κριθούν αναθεωρητέα: το 16 σίγουρα, το 103 τώρα που σας ανέφερα». Άρα, ο κλήρος πέφτει στο ΠΑΣΟΚ που θα κληθεί να αποφασίσει υπέρ ή κατά μιας τέτοιας εξέλιξης που θίγει σε μεγάλο βαθμό τον δικό του πυρήνα.