Παλαιστίνη: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Νάκμπα – οι φόβοι των Παλαιστινίων για επανάληψη της ιστορίας

Παλαιστίνη: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Νάκμπα – οι φόβοι των Παλαιστινίων για επανάληψη της ιστορίας

Δείτε πώς οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη μνήμη της Νάκμπα, ενώ ανησυχούν για τις συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης. Εβδομήντα επτά χρόνια μετά τη Νάκμπα, που σηματοδότησε τη μαζική έξοδο συνδεδεμένη με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με νέες προσπάθειες εκδίωξής τους από τις πατρογονικές τους εστίες. Αυτή η ανησυχία προκύπτει καθώς το Ισραήλ δηλώνει τη βούλησή του να επεκτείνει τον έλεγχό του στη Γάζα και προχωρά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι οποίες οδηγούν σε εκδίωξη πληθυσμού από τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακές και μαύρες σημαίες κυματίζουν στους δρόμους από την αρχή αυτής της εβδομάδας μνήμης. Αντίθετα, τίποτα επίσημο δεν έχει προγραμματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται για περισσότερους από 19 μήνες. Φέτος συμπληρώνονται 77 χρόνια από τη Νάκμπα, την καταστροφή στα αραβικά, όταν περίπου 760.000 Άραβες της Παλαιστίνης εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους κατά την ίδρυση του Ισραήλ.

Η ημέρα της Νάκμπα δεν είναι πλέον μια απλή ανάμνηση, σήμερα, δηλώνει η Μάλακ Ραντουάν, της οποίας το σπίτι καταστράφηκε στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Η Μάλακ, 36 ετών και ήδη χήρα, εξηγεί ότι ζει χωρίς ασφάλεια για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, μετακινούμενη με τα παιδιά της από σκηνή σε σκηνή, όπως και οι περισσότερες από τις 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την εκκένωση της Γάζας από μέρος του πληθυσμού της, με σκοπό να μετατραπεί σε Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής, έχουν προκαλέσει ανησυχία, καθώς αυτές οι απόψεις επαναλαμβάνονται και από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η Μάλακ τονίζει πως η Νάκμπα δεν περιορίζεται μόνο στον εκτοπισμό αλλά επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων καθημερινά. Η Λίνα Αμπού Κουουέικ υπογραμμίζει την ανάγκη να μιλήσουμε για τη χώρα μας και να διατηρήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης στη Ραμάλα και οι διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αγωνία και την επιθυμία των Παλαιστινίων να διεκδικήσουν το δικαίωμα της επιστροφής τους στα σπίτια που εγκατέλειψαν το 1948, με το σύμβολο του κλειδιού να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των τελετών. Οι κραυγές διαμαρτυρίας και η ανάγκη για δικαιοσύνη και αναγνώριση της ιστορίας τους συνεχίζουν να ενώνουν την παλαιστινιακή κοινότητα εν μέσω της σύγκρουσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play