Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων εστιάζει στην παιδεία και την υποστήριξη γονέων. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει ένα σύνολο μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με την εθνική στρατηγική για τη βία κατά των νέων. Σε μία εποχή που η οικονομική ανασφάλεια και η κοινωνική περιθωριοποίηση επιδεινώνονται, οδηγώντας το 1/3 των πολιτών και οικογενειών σε κίνδυνο αποκλεισμού (ΕΛΣΤΑΤ 16.4.2025), οι προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες βασίζονται σε γενικές καλές προθέσεις, δεν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αιτίων της παιδικής βίας και παραβατικότητας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τομέων Κοινωνικής Συνοχής – Οικογένειας και Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η εξάρτηση των παιδιών από τα κοινωνικά δίκτυα και η ψηφιακή απορρόφηση συνιστούν σοβαρά κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα. Η κυβέρνηση επιλέγει μία εργαλειακή και τεχνοκρατική προσέγγιση, προτείνοντας μία εφαρμογή για τον έλεγχο της ηλικίας και τον περιορισμό της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, ένα ψηφιακό πορτοφόλι δεν είναι αρκετό για να διορθώσει την κακή χρήση των μέσων.
Είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσει η Πολιτεία σε σχολικά προγράμματα ψηφιακής παιδείας, υποστήριξη των γονέων και διαλόγους με τα ίδια τα παιδιά σχετικά με την εμπειρία τους στον ψηφιακό κόσμο. Τα παιδιά δεν χρειάζονται μόνο όρια, αλλά παιδεία, νόημα και σχέση.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνουν:
– Δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης
– Στήριξη οικογενειών σε κρίση και φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας
– Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
– Παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό
Επιπλέον, προτείνεται η καθιέρωση υποχρεωτικής αγωγής κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης από το δημοτικό σχολείο, ώστε τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να αποφεύγουν τη βία. Η ανάπτυξη σχολικών δραστηριοτήτων που προάγουν τη συνεργασία και τον σεβασμό είναι επίσης κρίσιμη.
Αυτή η ολιστική προσέγγιση μπορεί να προσφέρει ένα βιώσιμο μοντέλο για την κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων παραβατών, προάγοντας τις ευκαιρίες για δημιουργική και εκπαιδευτική ανάπτυξη μέσα από τη συνεργασία των σχολείων, των οικογενειών και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr