Παύλος Μαρινάκης: Ο ρόλος των συνεπειών σε τρία επίπεδα για την τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια

Παύλος Μαρινάκης: Ο ρόλος των συνεπειών σε τρία επίπεδα για την τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια

«Δεν τίθεται θέμα κατάργησης ή αναθεώρησης του μέτρου της αποβολής που είναι ένα από τα πιο πετυχημένα μέτρα υπουργείων Παιδείας τα τελευταία χρόνια. Η κοινωνική εργασία θα έρχεται επικουρικά. Είναι ένας τρόπος να γίνει ακόμη πιο αποδοτική σε κάποιες περιπτώσεις η αποβολή, επειδή έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις, τα παιδιά καμιά φορά επιδιώκουν τις αποβολές, ώστε να πάνε στο σπίτι τους και να είναι μπροστά από έναν υπολογιστή ή από ένα τάμπλετ. Άρα, αυτό είναι ουσιαστικά μια περαιτέρω εμβάθυνση της αποβολής, η οποία θεσμοθετήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, ούτως ώστε αυτή σε κάποιες περιπτώσεις, το ξαναλέω, και δεν μιλάμε για κοινωνική εργασία εντός σχολείων. Μιλάμε για κάποιες άλλες περιπτώσεις. Παράδειγμα σας λέω: η βεβήλωση ενός μνημείου που ένα παιδί δεν μπορεί να καταλάβει την πολύ μεγάλη αξία, είπε αυτό το παράδειγμα ως πρόταση – το ξαναλέω – ο υπουργός Δικαιοσύνης. Όλα αυτά είναι προτάσεις οι οποίες σταδιακά υλοποιούνται από την κυβέρνηση, ώστε ένα παιδί να δει κάποια στιγμή πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο που κάνουν οι συντηρητές έργων τέχνης και πόση αξία έχει. Φιλανθρωπικές δράσεις, κοινωνικές δράσεις… Ξέρετε, μιλάμε για παιδιά. Δεν μπορούμε τα παιδιά να τα αντιμετωπίζουμε όπως τους ενήλικες. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν, τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τα όρια.» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον REAL FM για το μέτρο της κοινωνικής εργασίας και το πώς θα εφαρμοστεί.

Σχετικά με τη διαγραφή από τα πανεπιστήμια φοιτητών που θα εμπλέκονται σε αδικήματα στο χώρο των πανεπιστημίων, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Συνέπειες είναι η λέξη κλειδί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι: Άνθρωπος ο οποίος σπουδάζει σε δημόσιο πανεπιστήμιο και διαπράττει κάποια συγκεκριμένα αδικήματα, πρέπει να αναστέλλεται η φοιτητική του ιδιότητα και αν καταδικαστεί αμετάκλητα, να χάνει οριστικά τη φοιτητική ιδιότητα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε, ως γονείς παιδιών, ότι αύριο μεθαύριο τα παιδιά μας θα σπουδάζουν μαζί με εγκληματίες. Έχει να κάνει με το αδίκημα. Υπάρχουν αδικήματα και αδικήματα. Άνθρωποι οι οποίοι υπήρχαν στα επεισόδια της Νομικής, που θα μπορούσε να έχει πεθάνει συμπολίτης μας, δεν πρέπει να είναι ούτε μία μέρα φοιτητές. Αυτό θα το αποφασίζει η δικαιοσύνη. Εν αρχή θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει αναστολή.»

«Δεύτερο ως κατηγορία συνεπειών, οι αστικές συνέπειες. Πας και σπας σε ένα πανεπιστήμιο μία τζαμαρία; Θα σου έρθει ο λογαριασμός σε σένα και την οικογένειά σου.» σημείωσε.

«Και το τρίτο το οποίο θέλω να πω είναι οι συνέπειες οι ποινικές. Μην τις υποτιμούμε. Ζούμε στη χώρα που το 2019 βαρύτατα κακουργήματα από 20 έτη κάθειρξης πήγαν στα 15. Όλοι αυτοί οι κύριοι οι οποίοι κάναν ό,τι έκαναν στη Νομική, όταν συλληφθούν, θα αντιμετωπίσουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Μάλιστα, δρομολογεί το υπουργείο Δικαιοσύνης περαιτέρω αλλαγές για να κλείσουν τα παραθυράκια.» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Σε ερώτηση για την πρόταση Κυρανάκη για μειωμένο κόμιστρο στα ταξί το Σαββατοκύριακο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «το υπουργείο κάνει μια σειρά από πολύ σοβαρές προσπάθειες και στον δημόσιο διάλογο τίθενται και κάποιες προτάσεις για να δώσει παραπάνω δυνατότητες σε ανθρώπους οι οποίοι βγαίνουν, η βασική οδηγία είναι μην οδηγείς, αφήστε το αυτοκίνητο στην άκρη.»

Τέλος, σχετικά με την επίσκεψη Φάμελλου στην Εισαγγελία για την Ομάδα Αλήθειας, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στον δημόσιο διάλογο παρεμβάσεις για σημαντικά θέματα, η αντιπολίτευση επιμένει να παριστάνει τους δικαστές και γι’ αυτό κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά. «Δικαίωμά της να κάνει ό,τι θέλει. Ας κάνει ό,τι θέλει ο κ. Φάμελλος. Δεν νομίζω ότι κανείς τους ακούει με τη στοιχειώδη προσοχή» τόνισε.

Loading

Play