«Νομοθετική ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Με τη νέα ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή ουσιαστικά διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς, προστατεύοντας τόσο τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών όσο και τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας», τόνισε.
Είπε ακόμα ότι η ρύθμιση προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία, τη ζώνη ανάπτυξης οικισμού και την περιοχή ελέγχου χρήσεων, και ανέλυσε τα οφέλη από τη χρήση τους.
«Υπενθυμίζεται ότι σε περίπου 150 οικισμούς στο Ρέθυμνο και το Πήλιο το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί παλιότερα με απόφαση νομαρχών», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό αφενός οδήγησε σε οικοδομική αδράνεια, αφετέρου έθεσε εν δυνάμει σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων οικισμών της χώρας που δεν είναι θεσμοθετημένοι με προεδρικό διάταγμα.
«Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών να δώσουμε ένα τέλος στη νοσηρή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, και σε συνέχεια της κυβερνητικής απόφασης να τεθεί ο Οργανισμός υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση σύσταση μίας ειδικής ομάδας ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων», τόνισε.
Ακολούθως, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Η αποστολή της είναι πολύ σαφής και αναμένονται αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά, με όλα τα ελεγκτικά μέσα που διαθέτει το κράτος, τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων».
Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης ήδη αποδίδουν καρπούς. «Δεν πρόκειται για το πρώτο κύκλωμα που εξαρθρώνεται επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν, επί των ημερών μας, σχετίζονται με παράνομες συνταγογραφήσεις, τελωνεία, πολεοδομίες, εφορίες, φυλακές, Δημοτική Αστυνομία, επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, κ.ά.».
Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι άνοιξε χθες, «για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, που αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου.
Οι πόροι αυτοί θα διοχετεύονται, μέσα στην επόμενη επταετία (2026 – 2032), μέσω τριών χρηματοδοτικών εργαλείων: του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων.
Ακολούθως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 8 δισ. ευρώ για την υλοποίηση πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
«Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου: «Δίκαιη εργασία για όλους – Απλοποίηση της νομοθεσίας – Στήριξη στον εργαζόμενο – Προστασία στην πράξη» παρουσίασαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.
Κλείνοντας, εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους συναδέλφους και τους οικείους της δημοσιογράφου Ηρούς Καριοφύλλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ