Πώς αποκαλύπτεται το σκάνδαλο των επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πώς αποκαλύπτεται το σκάνδαλο των επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανακαλύψτε τις λεπτομέρειες πίσω από το σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Text: Όλο και περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορά τις παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που διοχετεύονταν σε ημετέρους, όπως έχει διαπιστώσει η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Μετά την αποκάλυψη διαλόγων με εμπλεκόμενα μέλη, αναδύονται νέες λεπτομέρειες για τον μηχανισμό που οργάνωσε τις παράνομες επιδοτήσεις.

Ο εν λόγω μηχανισμός είχε στηθεί εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες του συστήματος χορήγησης των επιδοτήσεων. Συγκεκριμένα, τις αιτήσεις για την επιδότηση υποβάλλει εταιρεία που λειτουργούσε ως μεσάζοντας, με την έγκριση της κυβέρνησης, η οποία δεν επιθυμούσε να αναθέσει την ευθύνη σε δημόσιους οργανισμούς όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή η ΑΑΔΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία του συστήματος, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, επιτρέποντας τη δημιουργία παραμάγαζων που υποκαθιστούσαν το κράτος.

Η κατάσταση αυτή είχε ως συνέπεια οι έλεγχοι που ξεκίνησαν για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες αποζημιώσεις να παγώσουν με ανώτερη εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν λάβει εντολή να σταματήσουν τις ελέγχους και έχουν καταθέσει στις αρχές.

Φαίνεται ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τις ελλιπείς διασταυρώσεις στοιχείων και τις υψηλές διασυνδέσεις τους, με σκοπό να αποκτήσουν χιλιάδες ευρώ χωρίς δικαίωμα. Πιο συγκεκριμένα, άτομα χωρίς καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή έκαναν αιτήσεις με ανύπαρκτα κοπάδια ή εκτάσεις που δεν τους ανήκαν, αποκομίζοντας ποσά επιδοτήσεων. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων κατέληγε στους μεσάζοντες, οι οποίοι κρατούσαν έως και το 80% των συνολικών ποσών.

Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι οι παράνομες επιδοτήσεις θα επιστραφούν, οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποπληρωμή των ποσών από τους τελικούς δικαιούχους. Αν οι αρχές προσπαθήσουν να βρουν εξωδικαστική λύση, οι πηγές αναφέρουν ότι θα εντοπίσουν ανύπαρκτα ΑΦΜ και άτομα που έχουν λάβει μαύρα χρήματα για τον ρόλο τους ως μεσάζοντες. Μέχρι τότε, τα 400 εκατ. ευρώ που απαιτούν οι Ευρωπαίοι θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play