(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρώτα η πρόταση δυσπιστίας και έπεται ο ανασχηματισμός…

 Οι επόμενες 40 ώρες θα έχουν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Όχι γιατί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει σε πολιτικές αναταράξεις και εξελίξεις, αλλά γιατί μετά την ψηφοφορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κάνει αλλαγές. Και όπου αλλαγές, βάλτε τη λέξη ανασχηματισμός.

propoli

Ο αρχικός σχεδιασμός που είχε στο μυαλό του προέβλεπε ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνονταν μετά τις ευρωεκλογές. Γύρω στις 15 Ιουνίου και η έκτασή του θα καθοριζόταν σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό που θα κατέγραφε στην κάλπη. Ωστόσο, το νέο κυβερνητικό βραχυκύκλωμα τον οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός κάνει αυτές τις σκέψεις για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι για να εκπέμψει σήμα επανεκκίνησης ενόψει της ευρωκάλπης. Ξέρει, βλέπει, αντιλαμβάνεται ότι η “ομάδα” δεν τραβάει και χρειάζεται διορθώσεις. Και οι αλλαγές κρίνονται επιτακτικές, ως “φρεσκάρισμα” στα κυβερνητικά έδρανα με πρόσωπα που θέλουν και έχουν τη διάθεση, αλλά και την εμπειρία, να προσφέρουν. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα μηνύματα που θέλει να στείλει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία “στερεύει” επικίνδυνα. Και αυτό, διότι αφενός ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ότι μετά και τις “ανταρσίες” στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια η δεξαμενή ικανών στελεχών στερεύει και αφετέρου,  διότι διακρίνει μια γενικευμένη απροθυμία των βουλευτών να δώσουν τη μάχη στη Βουλή και την κοινωνία.

40 ώρες σκληρού ροκ

Όσον αφορά στην διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, εκεί η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει απαντήσεις για όλα. Το αν θα γίνουν πιστευτά τα επιχειρήματά της, θα φανεί στην πράξη και στις δημοσκοπικές μετρήσεις.  Η βασική κυβερνητική γραμμή, πάντως, είναι ότι η Κυβέρνηση δεν κρύφτηκε ποτέ στα δύσκολα. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι τα Τέμπη είναι μια πολύ σοβαρή, μια πολύ σημαντική συζήτηση. “Αφορά οικογένειες, αφορά συγγενείς των θυμάτων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην συγκλονίστηκε με το τραγικό δυστύχημα. Οπότε μια τέτοια συζήτηση δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία”.

Προσωπική επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζουν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ως πρόθυμο – μπροστινό συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος, για κάτι που έχει αποδομηθεί σημείο προς σημείο και ως προς την ουσίας της δικαστικής διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών και ως προς την ουσίας της ενδεχόμενης παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Όπως σημειώνουν: “Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος τόσο καιρό δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για τα όσα έχει προσάψει στην κυβέρνηση (Πανεπιστήμια, κράτος δικαίου κλπ) αλλά τώρα με αφορμή τον παραπλανητικό τίτλο του ΒΗΜΑτος. Από την άλλη, ο κ. Κασσελάκης με τα όσα λέει περνά από την πολιτική γελοιοποίηση στη συνειδητή υπονόμευση του πολιτεύματος”.

Δείτε επίσης: Μάχη στη Βουλή – Πυρά κατά Ανδρουλάκη από κυβέρνηση

Loading