Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τον Τελωνειακό Κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, καθώς και ρυθμίσεις για τη μεταφορά των δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την ενσωμάτωσή του ΣΔΟΕ στην ανεξάρτητη Αρχή. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η τροπολογία που προβλέπει το μηδενισμό των χρεώσεων στις συναλλαγές από τα ΑΤΜ.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει. Την τροπολογία στήριξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Νίκη ψήφισαν παρών. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση διαφώνησαν.
«Μετά από πάνω από είκοσι χρόνια γίνεται μια πάρα πολύ ουσιαστική ανανέωση στο θεσμικό λογισμικό που αφορά τη λειτουργία των τελωνείων», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αναφερόμενος στον πυρήνα των αλλαγών και στον εκσυγχρονισμό του Τελωνειακού Κώδικα. Επισήμανε ότι αυτό συνδέεται επίσης με την τρέχουσα διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω από το θέμα των δασμών. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 12,7% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού προέρχεται από έσοδα από δασμούς, τα τρία τέταρτα των οποίων πηγαίνουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
«Με το νομοσχέδιο αυτό κλείνουμε ερμητικά τα παράθυρα και τις δυνατότητες για κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα τελωνεία είναι κρίσιμος κόμβος στη ροή της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας. Υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιοποίησης και της θεσμικής ενίσχυσης των τελωνείων, που διασφαλίζει τη λειτουργία του εμπορίου και την ασφάλεια των αγαθών.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πέντε σημαντικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση του εμπορίου και στην ενίσχυση της διαφάνειας, της ισονομίας και της κοινωνικής εμπιστοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός υπογράμμισε την ρύθμιση που τερματίζει τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την εφαρμογή μηδενικών χρεώσεων για τους πελάτες των τραπεζών και ένα εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για χρεώσεις τρίτων παρόχων.
«Τα υλοποιούμε όλα αυτά γιατί πιστεύουμε πως όταν η οικονομική δραστηριότητα αποκτά πιο ισχυρά ψηφιακά χαρακτηριστικά, κερδίζει η διαφάνεια και η ταχύτητα των συναλλαγών», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Η ρύθμιση για τα ΑΤΜ αφήνει πίσω της τις υπερβολικές χρεώσεις που καταβάλλουν οι πολίτες, κάτι που συνιστά έναν σημαντικό μετασχηματισμό στην τραπεζική αγορά», πρόσθεσε.
Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι επίσης η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές και η διευκόλυνση των διαχειριστών στην απόκτηση φορολογικής ενημερότητας.
Με τις εν λόγω αλλαγές, η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στο κράτος, αλλά και στην κοινωνία με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ