Ερωτηθείσα για το θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιώργου Λαμπρούλη στη Βουλή, που οδήγησε και στη διακοπή της συνεδρίασης, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αλεξάνδρα Σδούκου είπε σε συνέντευξή της: «Ήταν άλλο ένα ρεσιτάλ χυδαιότητας από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Διεκόπη η συνεδρίαση της Βουλής εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς».
«Βλέπουμε μια διαρκή ένταση στην ελληνική πολιτική σκηνή. Σαν να είμαστε συνεχώς μέσα σε ένα ρινγκ. Και αυτή η τοξικότητα -και μιλώ ξεκάθαρα για τη ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης– είναι βέβαιο ότι δεν οδηγεί πουθενά», τόνισε η κυρία Σδούκου και προσέθεσε:
«Ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, δεν λέω ότι δεν πρέπει να μας ασκείται κριτική. Το αντίθετο. Χρειαζόμαστε κριτική – αλλά ουσιαστική. Να έχει επιχειρήματα, να έχει προτάσεις, να έχει βάθος. Όχι όμως εχθροπάθεια και προσβολές με στόχο πώς θα αποδομήσουμε τον πολιτικό αντίπαλο, δηλαδή την κυβέρνηση, εις βάρος του κοινού συμφέροντος της κοινωνίας. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να εκστομίζονται εκφράσεις όπως η κυβέρνηση είναι εγκληματική οργάνωση χείριστου είδους από στελέχη της αντιπολίτευσης. Αυτή η γλώσσα δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση. Είναι πολιτικός εκτροχιασμός. Όταν η απάντηση σε ζητήματα είναι φράσεις όπως παρακμή, γαλάζιες ακρίδες, εκπόρνευση, τότε έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο. Με λυπεί ακόμη περισσότερο να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις από ανθρώπους που είναι καθηγητές και πανεπιστημιακοί. Αναφέρομαι, συγκεκριμένα, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φαραντούρη. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου οφείλει να είναι πρότυπο για τους φοιτητές του. Οφείλει να είναι προσεκτικός όταν εκτίθεται στον δημόσιο λόγο και να μην υιοθετεί ακραία ρητορική».
Για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυρία Σδούκου σημείωσε: «Η υπόθεση της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων για επιδοτήσεις στους παραγωγούς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Και σε άλλες χώρες, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, έχουν υπάρξει πρόστιμα, όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες και ίσως θα έπρεπε και οι ευρωπαϊκές Αρχές να αναζητήσουν τρόπους βελτίωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού και των διαδικασιών. Ήδη στη χώρα μας έχουν επιβληθεί 2,7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες λόγω κακής διαχείρισης και σε αυτό βεβαίως και έχουμε εθνική ευθύνη».
Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με ελέγχους, παραπομπές και καταδίκες που αποδεικνύουν πως οι θεσμοί λειτουργούν, ωστόσο, δεν ήταν αρκετοί και αποτελεσματικοί.
«Η πολιτική μας βούληση είναι σαφής: όσα χρήματα ελήφθησαν παρανόμως θα επιστραφούν – ακόμη και με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ εντάσσεται στο σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία του μηχανισμού διαχείρισης των επιδοτήσεων», είπε.
Για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, η κυρία Σδούκου, αφού υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν ζητά συμψηφισμούς, είπε: «Για πρώτη φορά, ας συζητήσουμε όλοι μαζί -με ευθύνη και αυτοκριτική- για τις χρόνιες παθογένειες στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων. Να αναγνωρίσουμε λάθη και παραλείψεις. Ναι, και η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Μέλη της ΝΔ που εμπλέκονται, έχουν ήδη διαγραφεί από την πρώτη στιγμή αυτόματα. Είναι μία εσωτερική μηχανογραφική διαδικασία που γίνεται αυτόματα. Δεν καταλαβαίνω την επίθεση του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη για πανηγυρικές ανακοινώσεις. Η ΝΔ πρότεινε εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του οργανισμού. Για να δούμε τι πήγε στραβά, με εντιμότητα και χωρίς εκπτώσεις στην αλήθεια. Γιατί δεν την θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ;».
«Μόλις χθες εκδόθηκαν καταδικαστικές αποφάσεις με ενοχή για πρόσωπα που έλαβαν παρανόμως επιδοτήσεις. Οι διαδικασίες αυτές είχαν κινηθεί εδώ και καιρό, με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών. Πολλοί φάκελοι έχουν ήδη σταλεί στη δικαιοσύνη», ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ