Σημαντική η σύσταση Μονίμου Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών για την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών

Σημαντική η σύσταση Μονίμου Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών για την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, υποδέχθηκε σήμερα στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη, μαζί με τον γενικό γραμματέα Μανώλη Κουτουλάκη, τους τρεις περιφερειάρχες των νησιωτικών περιοχών της χώρας, ήτοι: Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, καθώς και τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη.

Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επί 40 ολόκληρα χρόνια υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα τα νησιά μας και προωθεί την έννοια της νησιωτικότητας και από το 2021, την ολοκληρωμένη θαλάσσια στρατηγική στο νησιωτικό χώρο. Προς επίρρωση τούτου, ενημέρωσε ότι μόνον το τελευταίο 12μηνο οι δήμοι των 3 νησιωτικών περιφερειών έλαβαν από την Γενική Γραμματεία, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, περί τα 7.200.000 ευρώ, συγκεκριμένα: Τα νησιά του Β. Αιγαίου 1.500.000 ευρώ, τα νησιά του Ν. Αιγαίου 3.800.000 ευρώ και τα νησιά του Ιονίου 1.900.000 ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της θεσμικής αναγνώρισης της “νησιωτικότητας”, ως διακριτού πεδίου πολιτικής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προσπάθεια που τον τελευταίο καιρό υποστηρίζεται και αναδεικνύεται όλο και περισσότερο στα ευρωπαϊκά fora. Εν συνεχεία, στο Πλωμάρι της Λέσβου όπου υπεγράφη από τους 3 περιφερειάρχες η λεγόμενη “Διακήρυξη της Κέρκυρας – Ένα όραμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τα νησιά”, ο υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδικασία διαλόγου και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, επεσήμανε ότι η διαβούλευση, ο συντονισμός, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η χάραξη κοινών στόχων είναι απαραίτητα στοιχεία για την υλοποίηση εφαρμόσιμων και αναγκαίων πολιτικών για τα νησιά μας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι ο στόχος για τη σύσταση ενός Μόνιμου Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών -όπως προβλέπει η Διακήρυξη της Κέρκυρας- είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για την χάραξη κοινών στρατηγικών, αλλά και για την διασφάλιση της διαρκούς παρακολούθησης της υλοποίησης των δράσεων, και πρόσθεσε: “Οίκοθεν νοείται, ότι η στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι δεδομένη”.

Loading

Play